Rusia și Turcia și-au dat mâna pentru crearea noului „nod de gaze”. Vladimir Putin, dispus să restabilească livrările către Europa

Stan Filon 19.10.2022, 18:29
Rusia și Turcia și-au dat mâna pentru crearea noului „nod de gaze”. Vladimir Putin, dispus să restabilească livrările către Europa

O nouă alianță în Europa! Rusia și Turcia s-au înțeles să creeze un „nod de gaze” în Turcia. Anunțul a fost făcut de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că a convenit cu Vladimir Putin demararea noului proiect, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti, citată de The Moscow Times. În plus, președintele turc a spus că Vladimir Putin este de acord să trimită astfel din nou gaze spre Europa.

Rusia și Turcia și-au dat mâna pentru crearea noului „nod de gaze”

Așadar, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit despre înțelegerea pe care a avut-o recent cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi șefi de stat au convenit asupra creării unui „nod de gaze” pe teritoriul Turciei, de care ar putea beneficia întreaga Europă.

Erdogan s-a adresat Parlamentului de la Ankara, iar în timpul discursului său l-a citat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cel din urmă a spus că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, în timp ce aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de războiul din Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică.

Rusia si Turcia si-au dat mana pentru crearea noului „nod de gaze”
Rusia si Turcia si-au dat mana pentru crearea noului „nod de gaze”

„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări”

Liderul Rusiei și cel al Turciei au discutat, săptămâna trecută, față în față, pe tema noului hub de gaze, la summitul de la Astana.  „Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a declarat Vladimir Putin, săptămâna trecută.

Putin a mai adăgat că, pe viitor, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”.  „Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat el.

Prețul gazelor naturale a explodat pur și simplu, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Uniunea Europeană a impus multe măsuri menite să izoleze Rusia. La rândul ei, Rusia a închis robinetul de gaz spre Europa, mai ales după ce liderii europeni au militat pentru ruperea de energia venită de Rusia fiind în căutare de soluții alternative.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...