Rusia și Turcia semnează un contract pentru al doilea lot de sisteme de apărare aeriană. Un oficial turc pune la îndoială anunțul

Mihnea Tălău 16.08.2022, 17:29
Rusia și Turcia semnează un contract pentru al doilea lot de sisteme de apărare aeriană. Un oficial turc pune la îndoială anunțul

Rusia și Turcia au semnat un contract pentru a livra Ankarei un al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400, a declarat marți agenția de știri rusă de stat TASS, citându-l pe șeful serviciului de cooperare militară al Rusiei.

Rușii vorbesc despre semnarea unui nou contract

Achiziția inițială de către Turcia în 2020 a sistemului rusesc S-400 a înfuriat Statele Unite, un aliat al NATO, care a impus sancțiuni oficialilor turci din domeniul apărării ca represalii.

După ce o agenție de știri de stat rusă a declarat marți că Rusia și Turcia au semnat un contract pentru a livra Ankarei un al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400, un oficial turc din domeniul apărării a pus la îndoială acest raport.

Agenția de știri TASS l-a citat pe șeful serviciului de cooperare militară al Rusiei, Dmitri Șugaiev, care a declarat: „Vreau să precizez că contractul relevant a fost deja semnat. Acesta prevede localizarea producției anumitor componente ale sistemului”, scrie Reuters.

Un oficial turc din domeniul apărării a declarat marți că nu există „niciun acord nou”.

„Contractul inițial care a fost semnat cu Rusia pentru achiziționarea de S400 includea deja două loturi. Achiziționarea unui al doilea lot a fost inclusă în planul inițial și în contractul aferent. Prin urmare, nu avem nicio evoluție concretă care să merite să fie raportată. Procesul este în curs de desfășurare și nu există acorduri noi”, a declarat oficialul.

Îngrijorare la NATO și Washington

Orice nou contract de apărare între Rusia și Turcia ar provoca îngrijorări serioase din partea Washingtonului, într-un moment în care încearcă să izoleze Rusia și să mențină unitatea NATO în fața invaziei rusești din Ucraina.

Turcia și Rusia au semnat un prim acord în decembrie 2017 privind livrările de baterii rusești de rachete sol-aer S-400, care ar fi avut o valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Turcia a primit primele livrări în iulie 2019.

Ca răspuns, Statele Unite au impus sancțiuni asupra industriei de apărare a Turciei în decembrie 2020 și au expulzat Ankara din programul de avioane de luptă invizibile F-35, unde era producător și cumpărător. Ankara spune că aceste măsuri au fost nedrepte.

Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, dar a fost activă în eforturile de mediere de când Rusia a invadat Ucraina în februarie. Ea a avut un rol esențial în medierea unui acord luna trecută pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...