Apare o nouă formă de cenzură în Rusia? Chiar președintele Putin a cerut măsura

Andra Daoud 01.02.2022, 17:31
Apare o nouă formă de cenzură în Rusia? Chiar președintele Putin a cerut măsura

Vladimir Putin cere administrației sale să ia o serie de măsuri pentru a interzice anumite componente de conținut de pe internet. Președintele rus consideră că internetul este principalul vector de corupere a minorilor și vrea ca unele lucruri pe care le consideră toxice să dispară din mediul online. Cum ar urma să fie implementată măsura și ce ar presupune sistemul.

Președintele Putin cere interzicerea conținutului „toxic”

Liderul de la Kremlin a cerut administrației sale să ia în considerare crearea unui sistem care să interzică un anumit gen de conținut de pe internet, pe care el îl cataloghează drept toxic. Deși nu au fost făcute publice prea multe detalii până în prezent, vestea a circulat rapid și a ajuns deja la urechile multor oameni, atât din Rusia cât și din afara ei, cu atât mai mult cu cât inițiativa este menșionată oficial.

Vladimir Putin consideră că internetul este principalul vinovat pentru coruperea minorilor, așa că măsura la care s-a gândit este cuprinsă într-o listă cu ordine prezidențiale, afișată pe site-ul Kremlinului. Sistemul sugerat de Putin a fost descris drept un „registru autoreglementat al conținutului toxic” și ar urma să fie implementat cu scopul de „a proteja minorii”. Administrația ar trebui să îl revizuiască până la 1 iunie 2022.

Pe lângă faptul că îl consideră vinovat de coruperea minorilor, Vladimir Putin dă vina pe internet pentru alimentarea protestelor oponenților politici, pe care autoritățile de la Kremlin îi consideră extremiști.

Apare o nouă formă de cenzură în Rusia? Chiar președintele Putin a cerut măsura
Vladimir Putin a cerut înlăturarea conținutului toxic de pe internet

Ce alte măsuri a mai luat Rusia împotriva conținutului de pe internet

Nu este prima inițiativă a Rusiei în ceea ce privește activitatea online. În martie anul trecut, președintele Putin a declarat, în cadrul unei apariții televizate, că internetul din Rusia are nevoie de anumite „legi morale” pentru a împiedica societatea „să se prăbușească”. El a susținut atunci că minorii ruși ar fi maipulați de adversarii săi politici în demonstrațiile anti-Kremlin.

Declarația liderului rus a venit pe fondul eforturilor Moscovei de a exercita o influență asupra rețelelor sociale din SUA. Autoritățile ruse și-au exprimat dezaprobarea față de faptul că rețelele sociale americane ar fi eșuat în a respecta legile rusești.

În urmă cu un an, parlamentul rus a sprijinit o inițiativă care presupunea introducerea de amenzi semnificative pentru platformele care nu șterg conținutul interzis. De asemenea, a fost inițiat și un proiect de lege care ar permite sancționarea giganților americani dacă discriminează mass-media din Rusia, în cazul în care ar fi adoptat.

Urmăriți Impact.ro și pe