Rusia se răzbună după expulzarea diplomatului-spion de la București. Pe cine a declarat persona non-grata

Ana Anitoiu 11.05.2021, 19:38
Rusia se răzbună după expulzarea diplomatului-spion de la București. Pe cine a declarat persona non-grata

Rusia se răzbună după expulzarea din Capitală a diplomatului-spion Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al ambasadei acestei țări la București. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți, că Moscova a declarat la rândul ei o persona non-grata.

Cum se răzbună Rusia după expulzarea diplomatului-spion de la București

Potrivit MAE, Rusia a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă. Ministerul a amintit că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile lui Alexey Grishaev.

”Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a transmis MAE.

Rusia se razbuna dupa expulzarea diplomatului-spion de la Bucuresti
Vladimir Putin

Motivul pentru care diplomatului-spion a fost declarat persona non grata

O declarație a Ministerul rus de Externe a arătat că la data de 11 mai, ambasadorul României Cristian Istrate a fost convocat la sediu și i s-a înmânat o notă prin care căpitanul G. Iliescu, adjunct al ataşatului militar al Ambasadei României, este declarat persona non grata. Instituția a precizat că decizia a fost luată ca răspuns la declararea lui Alexey Grishaev drept persona non grata, ”în mod nejustificat”. Astfel, angajatul Ambasadei Române are la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis la finalul lunii aprilie că autorităţile române au hotărât declararea persona non grata pe teritoriul României a diplomatului-spion, în contextul în care activităţile şi acţiunile sale ”contravin prevederilor Convenţiei de la Viena” referitoare la relaţiile diplomatice din anul 1961.

Ce ar fi încercat să afle diplomatul-spion în România

Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al ambasadei Rusiei la București, a apărut într-o înregistrare video cu titlul ”Caracatița spionilor ruși în Europa de Est”. Acesta a apărut și în mai multe fotografii împreună cu ambasadorul Valeri Kuzmin și persoane de la care ar fi încercat să obțină informații.

Grishaev ar fi agent al serviciului de informații al Armatei Federației Ruse. El ar fi încercat să obțină de la persoane din România informații din domeniul militar, cu privire la activitatea forțelor NATO și interesele aliaților europeni și americani ai țării, potrivit digi24.ro.

România nu este singura țară într-o astfel de situație. Praga a acuzat serviciile speciale ruse că de implicare într-un atac cu bombă petrecut în 2014 la un depozit de armament. S-a ajuns la expulzări succesive de diplomați din ambele tabere. Kremlinul a negat acuzațiile, precizând că sunt ”absurde”. Și Bulgaria a expulzat diplomați ruși, în solidaritate cu Cehia.

Urmăriți Impact.ro și pe