Diplomat rus, expulzat din România. Acuzele oficiale ale Ministerului de Externe

Nicu Stan, Diana Dumitrache 26.04.2021, 14:32
Diplomat rus, expulzat din România. Acuzele oficiale ale Ministerului de Externe

Diplomat rus, expulzat din România. Acuzele oficiale ale Ministerului de Externe, disponibile în articolul de mai jos.

România expulzează un diplomat rus. Cine a devenit persona non grata în România

Un diplomat rus a fost expulzat din România. România expulzează un oficial din Ambasada Rusiei la București. Astfel, autoritățile de la București au decis declararea persona non grata pe teritoriul șării noastre a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

Activitățile și acțiunile lui Alexey Grishaev contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Romania a trimis un diplomat rus acasa
Romania a trimis un diplomat rus acasa

Care este motivul expulzării

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a informat motivele pentru care s-a recurs la asta, autorităților ruse.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

România a anunțat motivul pentru care a recurs la explulzare părții ruse

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, anunță MAE.

Decizia autorităților de la București vine pe fondul unui val de expulzări care a avut loc în mai multe ambasade europene.

Cehia a explulzat 18 diplomați ruși

Spre exemplu, premierul Cehiei Andrej Babis a anunţat, în urmă cu 10 zile că expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a bănuielii că doi agenți ai serviciilor secrete ruse ar fi fost implicați în explozia unui depozit de muniţii în anul 2014.

În plus, la finalul săptămânii trecute, cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, au anunţat că expulzează în total 4 diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia.

Slovacia a expulzat 3 diplomați ruși

Nu în ultimul rând, autoritățile din Slovacia au decis expulzarea a trei diplomați ruși, din același motiv. România anunța săptămâna trecută că va informa eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul.

”În cazul în care vom lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată, dar nu putem să ne pronunțăm în vreun fel în avans asupra unor astfel de chestiuni care sunt de o deosebită seriozitate”, a răspuns ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, întrebat despre decizia Cehiei de a expulza 18 diplomați ruși și de cerința ca țările partenere din UE și NATO să recurgă la acest gest.

România, solidară cu Republica Cehă

România a anunțat că este alături de Republica Cehă încă de săptămâna trecută.

”Noi ne-am manifestat, fără îndoială, solidaritatea cu Cehia, am exprimat această poziție inclusiv în reuniunea Consiliului Afaceri Externe din această săptămână. Există în practica diplomatică, în general, un anumit tip de reciprocitate. De exemplu, când declari persona non grata un diplomat te aștepți să existe o reciprocitate de partea cealaltă. Atunci când o anumită proporționalitate este depășită există uneori și reacții în lanț. Vom vedea ce se întâmplă și mai departe”, a completat Bogdan Aurescu.

Urmăriți Impact.ro și pe