Rusia respinge acuzațiile legate de criza cerealelor la nivel global. Pe cine dă vina pentru această situație gravă

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 15:11
Rusia respinge acuzațiile legate de criza cerealelor la nivel global. Pe cine dă vina pentru această situație gravă

Încercarea Occidentului de a izola Rusia și sancțiunile dictate ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei au dus la creșterea prețului cerealelor, a uleiului de gătit, a îngrășămintelor și a energiei, dăunând creșterii globale. Rusia este acuzată de Occident că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, crescând riscul unei grave crize alimentare globale.

Rusia, acuzații la adresa Occidentului

Organizația Națiunilor Unite încearcă să încheie un acord pentru a debloca exporturile de cereale ale Ucrainei, deși liderii occidentali au acuzat Rusia că șantajează lumea cu criza alimentară, blocând porturile ucrainene.

Kremlinul respinge, însă, aceste acuzații și suține că Occidentul este singurul vinovat pentru criza alimentară care se prefigureză din cauza problemelor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pe piețele mondiale, cerând Statelor Unite și aliaților să renunțe la sancțiunile împotriva Moscovei, pe care le consideră ilegale, notează Reuters.

Rusia respinge acuzațiile legate de criza cerealelor. Pe cine dă vina pentru această situație gravă
Dmitri Peskov dă vina pe Occident pentru criza cerealelor.

Respingem categoric aceste acuzații și, dimpotrivă, acuzăm țările occidentale că au întreprins o serie de acțiuni ilegale care au dus la acest lucru. Occidentul trebuie să anuleze acele decizii ilegale care împiedică închirierea navelor, care împiedică exportul de cereale și așa mai departe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

22 de milioane de tone de cereale, blocate în Ucraina

Rusia a blocat unele dintre cele mai mari porturi maritime ale Ucrainei, iar marina sa controlează rute importante de transport în Marea Neagră. De asemenea, sancțiunile au îngreunat accesul exportatorilor ruși la nave pentru a transporta mărfurile pe piețele globale.

Rusia și Ucraina acoperă o treime din aprovizionarea globală cu grâu, în timp ce Kievul este un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea soarelui și ulei de rapiță, iar Rusia și Belarus, aflat sub sancțiuni pentru că a ajutat Moscova în război, reprezintă peste 40% din exporturile globale de îngrășăminte pentru culturi.

Aproximativ 22 de milioane de tone de cereale se află în silozurile din Ucraina înainte de noua recoltă, deoarece Rusia continuă să blocheze porturile țării la Marea Neagră, a declarat parlamentarul ucrainean Yevheniia Kravciuk.

Ucraina a pierdut porturile Herson și Mariupol din cauza ocupației ruse și se teme că Rusia ar putea încerca să pună mâna și pe cel de-al treilea, Odesa.

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen se numără printre cei care au acuzat Moscova că folosește exporturile de alimente ca armă, în timp ce Kievul a spus că Rusia a furat sute de mii de tone de cereale în zonele ocupate de forțele sale.

Țările occidentale s-au coordonat pentru impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, de la companiile și instituțiile sale de presă până la oameni de afaceri și politicieni, pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...