Rusia recunoaște că este avantajată în război de distrugerea barajului Kahovka: „Trupele noastre au acum un spaţiu deschis”

Raluca Alexe 08.06.2023, 12:08

Distrugerea barajului de la Noka Kahovka avantajează trupele rusești, lăsând spațiu pentru a vedea cine și cum încearcă să treacă fluviul Nipru.

Rusia, avantajată în război după detonarea barajului

Forțele armate rusești au recunoscut că distrugerea barajului de la Nova Kahovka, de peste Nipru, le oferă un avantaj strategic, deși i-au acuzat pe ucraineni că și-au aruncat în aer singuri brajul pentru a distrage atenția de la contraofensiva eșuată. Realitatea este undeva la mijloc, iar experții refuză să se pronunțe pe acest subiect.

„Din punct de vedere militar, situaţia operativă şi tactică este în favoarea forţelor ruse. Şi-au făcut rău singuri cu asta. S-a calculat că subminarea barajului ar oferi un avantaj strategic sau operaţional forţelor armate ucrainene. Dar nu vor putea să facă nimic. Trupele noastre au acum un spaţiu deschis, care arată cine şi cum încearcă să treacă fluviul Nipru”, a declarat în cadrul unei emisiuni TV Vladimir Saldo, guvernatorul intermar numit de Rusia în regiunea Herson.

Din punct de vedere geografic, zona barajului reprezenta cea mai rapidă cale de acces spre peninsula Crimeea, pe care Kievul vrea să o recupereze încă din 2014. Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului au explicat de ce rușii au avut un interes mult mai mare decât ucrainenii să arunce barajul în aer. Militarii de la Moscova se pot folosi de inundațiile provocare de explozie pentru a lărgi fluviul Nipru și pentru a complica încercările de contraofensivă. Acum, zona este imposibil de traversat dar mult mai ușor de monitorizat. De asemenea, inundațiile care au măturat așezările ucrainene de lângă malul Niprului au forțat trupele să se evacueze.

Președintele Ucrainei a declarat că dezastrul de la centrala hidroelectrică nu îi va opri pe ucraineni din a se apăra.

„Vom continua să ne eliberăm întreg teritoriul nostru. Iar fiecare act de terorism rusesc măreşte doar valoarea reparaţiilor pe care Rusia le va plăti pentru crimele sale, şi nu posibilităţile ocupanţilor de a rămâne pe pământul nostru”, a transmis în mesajul său cotidian către populație, Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe