Răsturnare de situație în Ucraina: „Războiul început de Rusia a intrat într-o nouă dimensiune”

Beatrice Dumitru 06.06.2023, 16:52
Răsturnare de situație în Ucraina: „Războiul început de Rusia a intrat într-o nouă dimensiune”

Barajul hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson (sudul Ucrainei), controlată de Rusia, a fost distrus marți dimineață și a declanșat inundații de proporții. După acest incident, un lider european important a avertizat că războiul declanșat de Rusia în țara vecină a intrat într-o nouă dimensiune.

Avertismentul unui lider european despre războiul din Ucraina

Ucraina și NATO au acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul hidrocentralei Kahovka, în timp ce Moscova susține că forțele ucrainene sunt responsabile pentru incident. 16.000 de persoane au fost afectate după distrugerea barajului, iar mulți locuitori au fost sfătuiți să evacueze zona.

În acest context, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că rușii au atacat întotdeauna ținte civile, de la începutul invaziei în Ucraina, însă distrugerea barajului Kahovka face ca războiul să intre într-o „nouă dimensiune”.

Răsturnare de situație în Ucraina: „Războiul început de Rusia a intrat într-o nouă dimensiune”
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care Putin duce acest război. Aceasta este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, mod ce a vizat întotdeauna ţinte civile – oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a declarat cancelarul german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF, informează Agerpres.

„Rusia va trebui să dea socoteală pentru asta”

Barajul hidrocentralei Kahovka a fost construit în epoca sovietică și este unul dintre șase baraje de pe cursul Niprului, informează BBC. Acesta permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Ministerul ucrainean de Externe afirmă că distrugerea barajului este „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa în ultimele decenii” și „o crimă de război atroce”. De asemenea, Kievul a anunțat că 150 de tone de ulei de motor au ajuns în apele Niprului după distrugerea barajului.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a numit distrugerea barajului o crimă de război, afirmând că „Rusia va trebui să dea socoteală pentru asta”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că „nu există un pericol nuclear imediat” la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka. „Experţii AIEA prezenţi la centrala Zaporojie monitorizează îndeaproape situaţia”, a precizat organismul ONU într-un mesaj pe Twitter.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...