Rusia nu vrea negocieri publice cu Ucraina. De ce îl acuză pe Volodimir Zelenski

Beatrice Dumitru 17.11.2022, 21:06
Rusia nu vrea negocieri publice cu Ucraina. De ce îl acuză pe Volodimir Zelenski

Rusia nu renunță și a anunțat că războiul din Ucraina va continua indiferent de condițiile meteorologice, în timp ce zăpada și temperaturile scăzute au lovit țara. Cele două foste republici sovietice nu reușesc să ajungă la un acord pentru a se așeza la masa tratativelor, mai ales după ce Kievul își dorește negocieri publice, iar Moscova îl acuză pe Volodimir Zelenski.

„Ucrainenii nu vor nicio negociere”

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina este dispusă să se angajeze în discuții diplomatice cu rușii, dar la începutul lunii octombrie a promulgat un decret prin care exclude orice tratative cu Vladimir Putin, după ce acesta a anexat cele patru regiuni din estul țării în urma unor referendumuri false. În schimb, Kievul vrea negocieri publice.

În acest context, Rusia a acuzat Kievul că a schimbat obiectivele cu privire la posibile discuții de pace, declarând că nu își poate imagina angajarea în negocieri publice cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Statele Unite pot lua în considerare preocupările Rusiei și ar putea încuraja Ucraina să revină la masa negocierilor, dacă ar dori.

Rusia nu vrea negocieri publice cu Ucraina. De ce îl acuză pe Volodimir Zelenski
Dmitri Peskov acuză Ucraina că refuză negocierile.

Dmitri Peskov a mai spus că Ucraina și-a schimbat poziția cu privire la dorința de a negocia cu Moscova de mai multe ori în timpul conflictului de nouă luni și nu se poate baza pe Volodimir Zelenski.

Mai întâi ei negociază, apoi refuză să negocieze, apoi adoptă o lege care interzice orice fel de negocieri, apoi spun că vor negocieri, dar publice. De aceea, este dificil să ne imaginăm negocieri publice. Un lucru este cert: ucrainenii nu vor nicio negociere”, a spus Dmitri Peskov, citat de Reuters.

De ce și-a intensificat Rusia atacurile în Ucraina

Oficialul de la Kremlin a mai afirmat că Moscova va continua ceea ce numește o „operație militară specială” în Ucraina și că loviturile cu rachete asupra țintelor din toată țara vecină au fost consecința faptului că Volodimir Zelenski nu a dorit să se întâlnească la masa negocierilor.

Este consecinţa lipsei de voinţă a părţii ucrainene de a rezolva problema, de a începe negocieri, a refuzului său de a căuta un teren comun”, a fost răspunsul acestuia când a fost întrebat despre penele de curent care afectează milioane de ucraineni.

Președintele ucrainean le-a prezentat liderilor G20, reuniţi la Bali, în Indonezia, un plan în zece puncte pentru încheierea războiului, printre care și retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.

Ucraina și Rusia au purtat mai multe runde de negocieri pentru pace în primele stadii ale războiului, dar fără niciun rezultat, iar ultima dată când reprezentanții celor două țări s-au aflat față în față a fost la sfârșitul lunii martie, la Ankara, întâlnire mediată de Turcia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...