Rusia joacă tare cu Europa. Decizia care a intrat în vigoare astăzi și afectează și România

Beatrice Dumitru 31.08.2022, 10:52
Rusia joacă tare cu Europa. Decizia care a intrat în vigoare astăzi și afectează și România

Oprirea livrărilor de gaz rusesc către Europa, intensifică o bătălie economică între Moscova și Bruxelles și crește perspectivele de recesiune și raționalizare a energiei în unele dintre cele mai bogate țări din regiune. De asemenea, mișcarea perturbă eforturile europene de a stoca gaze pentru iarnă.

Rusia a oprit gazele către Europa

Livrările de gaz rusesc au fost deja reduse de când Moscova a lansat războiul împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, iar Polonia, Bulgaria, Danemarca, Țările de Jos și Finlanda nu mai primesc deloc gaze naturale din Rusia, pe motiv că nu au plătit în ruble.

Dar Rusia pune pe jar Europa după ce a oprit furnizarea de gaze către continent prin conducta Nord Stream 1, invocând lucrări de mentenanță la singurul compresor rămas. Întreruperea înseamnă că nu va mai curge gaz în Germania până pe 3 septembrie, a declarat Gazprom, care a anunțat, vineri, 26 august, aceasta oprire, notează Reuters.

Rusia, joacă tare cu Europa. Decizia care a intrat în vigoare astăzi și afectează și România
Rusia a oprit gazele către Europa până pe 3 septembrie.

Lucrările planificate la o stație de compresoare de gaz au început”, a spus grupul rus într-un comunicat postat pe contul său Telegram.

Europa se chinuie să umple depozitele cu gaz

Moscova, care a redus aprovizionarea prin Nord Stream 1 la 40% din capacitate în iunie și la 20% în iulie, dă vina pe lucrările de întreținere și pe sancțiunile Occidentului, despre care spune că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor.

Guvernele europene se tem că Rusia ar putea închide de tot gazele ca răspuns pentru sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei, acuzîndu-l pe Vladimir Putin că folosește aprovizionarea cu energie ca „armă de război”. Restricțiile suplimentare ale livrărilor cu gaze ar intensifica o criză energetică care, deja, a provocat creșterea prețurilor cu peste 400% din august anul trecut, în timp ce în Germania, inflația a atins în această lună cel mai ridicat nivel din ultimii 50 de ani.

Fluxurile reduse prin Nord Stream au complicat eforturile în întreaga Europă de a umple instalațiile de stocare a gazelor, un obiectiv strategic cheie pentru a trece peste lunile de iarnă. Pentru Uniunea Europeană în ansamblu, nivelul actual de stocare este de 79,94%, sub ținta de 80% până la 1 octombrie, când începe sezonul de încălzire pe continent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...