Rusia este deschisă la dialog cu Occidentul, dar nu a primit nicio propunere „serioasă”. Putin este pregătit să se întâlnească cu Joe Biden

Andrei Dumitrescu 11.10.2022, 15:33
Rusia este deschisă la dialog cu Occidentul, dar nu a primit nicio propunere „serioasă”. Putin este pregătit să se întâlnească cu Joe Biden

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că Moscova este deschisă la discuții cu Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, Lavrov a declarat că Rusia este dispusă să se angajeze cu Statele Unite sau cu Turcia în privința modalităților de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună.

Accentul pe care l-a pus pe receptivitatea Rusiei la discuții a venit după o serie de înfrângeri usturătoare de la începutul lunii septembrie, care au înclinat dinamica conflictului în favoarea Ucrainei.

Lavrov a declarat că oficiali, inclusiv purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, au declarat că Statele Unite au fost deschise la discuții, dar că Rusia a refuzat.

„Aceasta este o minciună”, a spus Lavrov. „Nu am primit nicio ofertă serioasă de a stabili contacte”.

Putin nu refuză întâlnirea cu Biden

De asemenea, el a declarat că Rusia nu va refuza o întâlnire între președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden la summitul de la mijlocul lunii noiembrie al Grupului celor 20 din Indonezia și că va lua în considerare propunerea dacă va primi una.

„Am spus în mod repetat că nu refuzăm niciodată întâlniri. Dacă există o propunere, atunci o vom lua în considerare”, a declarat Lavrov.

Referindu-se la posibilitatea ca Turcia să găzduiască discuții între Rusia și Occident, Lavrov a declarat că Moscova ar fi dispusă să asculte orice sugestie, dar nu poate spune în avans dacă aceasta va duce la rezultate.

O intalnire de gradul zero
Vladimir Putin si Joe Biden

El a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan va avea ocazia de a-i face propuneri președintelui rus Vladimir Putin atunci când ambii vor vizita Kazahstanul în această săptămână.

Lavrov a precizat că discuțiile directe dintre Rusia și Ucraina au fost întrerupte la sfârșitul lunii martie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus posibilitatea de a discuta cu Putin după ce Rusia a revendicat luna trecută anexarea a patru regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial.

Uniunea Europeană dorește dialog cu Rusia

UE solicită „dialogul” cu Rusia într-un proiect de rezoluție a Națiunilor Unite pentru a condamna anexarea teritoriului ucrainean de către aceasta.

Țările ONU și organismele internaționale ar trebui să sprijine încetarea războiului „prin dialog politic, negocieri, mediere și alte mijloace pașnice”, se arată în ultimul proiect de text, datat vineri (7 octombrie) și consultat de EUobserver.

Un proiect inițial, datat 4 octombrie, exprimase un sprijin mai vag pentru eforturile internaționale privind „dezescaladarea”.

Noul text a eliminat, de asemenea, orice mențiune explicită a Crimeei, anexată de Rusia în 2014.

Apelul la dialog este controversat după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat în septembrie că anexează alte patru regiuni din estul Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că gestul lui Putin înseamnă că acesta dorește să rezolve războiul pe câmpul de luptă, nu prin negocieri, și că orice noi discuții de pace nu ar face decât să ajute forțele rusești să se regrupeze.

Unii diplomați ucraineni au dorit, de asemenea, ca rezoluția ONU să atragă atenția asupra crimelor de război mai ample ale Rusiei.

Însă textul redactat de UE, care urmează să fie votat miercuri la New York, este conceput pentru a fi pe placul membrilor ONU mai favorabili Rusiei, pe fondul erodării sprijinului global pentru opiniile occidentale privind războiul.

Cel mai recent proiect „condamnă” anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Kherson și Zaporojie.

De asemenea, solicită Rusiei „să își retragă necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei”.

Titlul și formularea sa sunt menite să atragă atenția țărilor mici cu granițe fragile care ar putea avea într-o zi nevoie de protecția ONU, mai degrabă decât să împingă liderii să ia partea unui nou Război Rece.

„Integritatea teritorială a Ucrainei: Apărarea principiilor Cartei ONU”, se arată în titlu.

La rândul său, Rusia dorește un vot secret miercuri, pentru a-i ajuta pe prietenii săi să își arate sprijinul fără a risca să fie stigmatizați public.

De asemenea, Kremlinul încearcă să încadreze războiul drept rezistență la neocolonialismul occidental.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...