Rusia are “jucării” noi. A testat o rachetă care depăşeşte de 8 ori viteza sunetului VIDEO

Stan Filon / 27.11.2020, 10:01
Rusia are “jucării” noi. A testat o rachetă care depăşeşte de 8 ori viteza sunetului VIDEO

Rusia atrage atenția întregii planete, după ultimul test balistic făcut în Marea Albă, unde a dezvăluit una dintre cele mai noi arme din dotare. Este vorba despre racheta hipersonică Zirkon, care s-a deplasat cu o viteză de opt ori mai mare decât cea a sunetului. Mai mult, aceasta a lovit o ţintă în Marea Barents, aflată la 450 de kilometri depărtare.

Rusia a testat o rachetă care depăşeşte de 8 ori viteza sunetului

Informațiile nu au fost obținute pe suse, cu vin chiar de la Ministerul Apărării al Rusiei, care a emis un comunicat legat de ultimul test balistic efectuat.

“Potrivit datelor controlului obiectiv, racheta hipersonică anti-navă Zirkon a lovit cu succes o ţintă maritimă, aflată la o distanţă de 450 de kilometri. Viteza de zbor a rachetei constituie opt Mach, adică de 8 ori mai mult decât cea a sunetului, deci aproximativ 10.000 de kilometri pe oră, înainte de a-şi lovi ţinta, aflată la 450 de kilometri distanţă, în Marea Barenţ – teritoriu rusesc. Izolarea zonei de desfăşurare a tragerilor a fost asigurară de forţele Flotei Navale Nordice, care activează în Marea Barents, inclusiv crucişătorul cu rachete Mareşalul Ustinov şi fregata Amiralul flotei Kasatonov”, se mai adăugă în comunicat.

Proiectul Zircon a fost demarat în anul 2011

Programul pentru dezvoltarea noului tip de rachetă „Zircon” a început în 2011, iar aceste arme concepute de către armata rusă au început să fie testate în urmă cu 5 ani. Prima lansare a rachetei hipersonice de croazieră Zirkon de către fregata “Amiralul flotei Uniunii Sovietice Gorşkov”, a fost efectuată la începutul lunii octombrie a acestui an.   Vladimir Putin a prezentat proiectul în 2018, ca parte a noilor tehnologii de armament ruseşti.

Preşedintele a afirmat că rachetele hipersonice sol-aer, care pot fi lansate şi de pe mare și se pot deplasa de 9 ori mai rapid decât viteza sunetului şi ar putea lovi ţinte aflate la peste 1.000 de km distanţă.

Vladimir Putin a avertizat că ţara sa va fi forţată să folosească rachetele hipersonice asupra submarinelor din apropierea apelor SUA, ca răspuns la escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări. În replică, oficialii americani au catalogat afirmaţiile sale drept „propagandă fără baze reale”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI