Rusia arde cantități uriașe de gaze, în valoare de 10 milioane de dolari, zilnic. Flăcările se văd din Finlanda

Mihnea Tălău 26.08.2022, 09:36
Rusia arde cantități uriașe de gaze, în valoare de 10 milioane de dolari, zilnic. Flăcările se văd din Finlanda

În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia consumă cantități mari de gaze naturale. Experții spun că, anterior, gazul ar fi fost exportat în Germania.

Zilnic se arde o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari

Aceștia spun că uzina de lângă granița cu Finlanda, arde zilnic o cantitate de gaz estimată la 10 milioane de dolari.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează, care ar putea exacerba topirea gheții arctice, informează BBC.

Analiza efectuată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arși zilnic de către flacăra de ardere.

Acesta provine de la o nouă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. Primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Portovaya este situată în apropierea unei stații de compresie la începutul conductei Nordstream 1, care transportă gaz pe sub mare către Germania.

Rusia tine pe jar Europa. Ce se intampla cu livrarile de gaz prin Nord Stream 1

Livrările prin conducta au fost reduse de la jumătatea lunii iulie, rușii dând vina pe probleme tehnice pentru această restricție. Germania spune că a fost o mișcare pur politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Însă, începând cu luna iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de instalație – despre care se crede că ar fi cauzată de arderea gazului, adică de arderea gazelor naturale.

Care sunt motivele arderii gazului

În timp ce arderea gazului este obișnuită la uzinele de procesare – în mod normal, se face din motive tehnice sau de siguranță – amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

„Nu am văzut niciodată o instalație de GNL care să ardă atât de mult. Începând din jurul lunii iunie, am văzut acest vârf uriaș și nu a mai dispărut. A rămas foarte anomal de ridicat”, a declarat Dr. Jessica McCarty, expert în date din satelit de la Universitatea Miami din Ohio.

Compania energetică rusă Gazprom ar fi putut intenționa să folosească acest gaz pentru a produce GNL la noua uzină, dar ar fi putut avea probleme în manipularea lui, iar cea mai sigură opțiune este de a-l arde la flacără.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial impus de Europa Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...