Rusia ar putea să-și vadă cu ochii marea frică. E vorba de un loc din România

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 27.01.2022, 14:42
Rusia ar putea să-și vadă cu ochii marea frică. E vorba de un loc din România

Rusia ar putea să-și vadă marea frică. E vorba despre un loc din România și o inițiativă a Alianței Nord-Atlantice în contextul în care Moscova continuă acumularea de forțe în interiorul şi în jurul Ucrainei. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un anunț miercuri seară în acest sens.

Cum ar putea Rusia să-și vadă marea frică

În contextul tensiunilor crescânde, Alianţa Nord-Atlantică i-a propus Rusiei unele măsuri pentru creșterea transparenței. Conform secretarului general al NATO, momentul este critic pentru securitatea euro-atlantică, deoarece Moscova are peste 100.000 de trupe poziţionate şi altele aflate pe drum.

Alianţa Nord-Atlantică i-a propus Rusiei, printre altele, să se informeze reciproc în legătură cu exerciții militare și politici nucleare în cadrul Consiliului NATO-Rusia. În plus, în urma unui acord cu Moscova s-ar putea efectua inspecții reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia.

„Trebuie să avem şi o conversaţie serioasă despre controlul armamentului, inclusiv despre arme nucleare, despre rachete amplasate la nivel terestru cu raze medii de acţiune şi cu raze scurte de acţiune”, a precizat Jens Stoltenberg, precizând că NATO nu vrea confruntare, dar nici nu va face compromisuri în privinţa securităţii statelor membre.

Rusia ar putea sa-si vada cu ochii marea frica
NATO, propuneri pentru Rusia in contextul mobilizarii trupelor militare

Instalarea unor elemente antirachetă, în cadrul NATO, în Baza Deveselu din România şi în Polonia, a fost criticată de numeroase ori de administrația Vladimir Putin, care a argumentat că acestea ar putea fi folosite în scop ofensiv.

De cealaltă parte, Washington şi NATO susţin că instalaţiile vizează doar contracararea ameninţărilor balistice din ţări precum Iranul. Moscova vrea retragerea trupelor şi echipamentelor militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Alte propuneri ale NATO pentru Rusia

Totodată, Jens Stoltenberg a declarat că NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei, în paralel cu Statele Unite ale Americii. Oficialul a adăugat că este nevoie de restabilirea reprezentanțelor la Moscova şi Bruxelles, după ce administrația Vladimir Putin a întrerupt relaţiile diplomatice cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Ar trebui să utilizăm în totalitate actualele canale de comunicaţii militare, pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile, ar trebui să analizăm şi posibilitatea creării unei linii civile pentru situaţii de urgenţă.

În al doilea rând, securitatea europeană, inclusiv situaţia din Ucraina şi din jurul Ucrainei. Suntem pregătiţi să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversaţie reală despre modul în care să susţinem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securităţii europene la care am aderat cu toţii, începând cu Tratatul Helsinki. Acest lucru include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate”, a adăugat oficialul.

Secretarul general NATO a mai spus că Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde sunt dislocate fără consimţământul acestor ţări. El a adăugat că toate părţile trebuie să se implice constructiv în eforturi de soluţionare a conflictelor, inclusiv în Formatul Normandia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...