Rusia amenință, NATO răspunde. Prima reacție a lui Jens Stoltenberg după discursul lui Vladimir Putin

Beatrice Dumitru 21.09.2022, 17:45
Rusia amenință, NATO răspunde. Prima reacție a lui Jens Stoltenberg după discursul lui Vladimir Putin

Vladimir Putin a chemat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a susținut un plan de anexare a unor teritorii ale țării pe care a invadat-o în februarie și s-a declarat gata să folosească „toate mijloacele” din arsenalul Moscovei împotriva Occidentului. După amenințările liderului de la Kremlin, NATO a avut prima reacție.

Ce spune  Jens Stoltenberg

Mobilizarea de către președintele rus Vladimir Putin a mii de trupe suplimentare pentru războiul din Ucraina va escalada conflictul, iar amenințarea sa de a folosi arme nucleare este o „retorică periculoasă și nesăbuită, dar nu e ceva nou”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Acesta a mai declarat că ordinul lui Vladimir Putin pentru mobilizare parțială, prima a Rusiei de la cel de-Al Doilea Război Mondial, nu a fost o surpriză, dar că va escalada conflictul început pe 24 februarie. De asemenea, el a afirmat că mișcările președintelui rus au demonstrat „că războiul nu merge conform planurilor sale” și este clar că a făcut „o mare greșeală de calcul”.

Rusia amenință, NATO răspunde. Prima reacție a lui Jens Stoltenberg după discursul lui Vladimir Putin
Vladimir Putin a adot ordin de mobilizarea parțială.

Ne vom asigura că nu există nicio înțelegere greșită la Moscova cu privire la modul exact în care vom reacționa. Bineînțeles, depinde de ce fel de situație sau de ce fel sau de arme poate folosi. Cel mai important lucru este să împiedicăm acest lucru să se întâmple și de aceea am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia cu privire la consecințele fără precedent în cazul folosirii armelor nucleare”, a spus Jens Stoltenberg pentru Reuters.

„Vom continua să oferim sprijin Ucrainei”

Într-un discurs adresat națiunii Vladimir Putin a avertizat că în cazul în care integritatea teritorială a Rusiei va fi amenințată, Moscova va folosi toate mijloacele disponibile pentru a-și proteja poporul. „Rusia deține o mulțime de arme pentru a răspunde”, a amenințat președintele rus.

NATO nu se va angaja în același tip de retorică nucleară nesăbuită și periculoasă ca președintele Putin, deoarece alianța de apărare a celor 30 de națiuni nu caută o confruntare cu Rusia, ci încercă, pur și simplu, să protejeze Ucraina și să prevină escaladarea conflictului. Discursul este o escaladare, dar nu este o surpriză. Vom rămâne calmi și vom continua să oferim sprijin Ucrainei”, a mai subliniat Jens Stoltenberg

Anunțul lui Vladimir Putin a venit după pierderile mari de pe front în rândul soldaților, dar și după eșecurile răsunătoare ale armatei Kremlinului, alungate din zonele pe care le capturase în nord-estul Ucrainei

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...