Rusia acuză Ucraina că a prezentat un proiect de acord de pace „inacceptabil”. Reacția Kievului

Beatrice Dumitru 07.04.2022, 16:54
Rusia acuză Ucraina că a prezentat un proiect de acord de pace „inacceptabil”. Reacția Kievului

Rusia și Ucraina au avut mai multe runde de negocieri în încercarea de a pune capăt războiului, dar nu au ajuns la niciun rezultat. Volodimir Zelenski suține că doar discuțiile pot opri conflictul din țara sa, însă Moscova acuză Kievul că a făcut un pas în spate la propunerile făcute în timpul întâlnirii de la Istanbul dintre cele două delegații.

Rusia acuză Ucraina

Kremlinul a spus că discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev nu progresează atât de rapid pe cât și-ar dori și a acuzat Occidentul că încearcă să împiedice negocierile concentrându-se pe acuzațiile de crime de război, pe care Moscova le neagă.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Ucraina a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conține elemente „inacceptabile” și că s-a abătut de la propunerile asupra cărora ambele părți au convenit. Acesta a mai precizat că Rusia va continua discuțiile și va face presiuni pentru a obține ceea ce își dorește.

Rusia acuză Ucraina că a prezentat un proiect de acord de pace „inacceptabil”. Reacția Kievului
Delegațiile Rusiei și Ucrainei de la Istanbul au fost mediate de Recep Erdogan. Sursa foto: captură BBC.

O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns. Propunerile Kievului sunt inacceptabile. În ciuda tuturor provocărilor, delegația rusă va continua procesul de negociere, făcând presiuni pentru propriul nostru proiect de acord care să contureze în mod clar și complet pozițiile și cerințele noastre inițiale și cheie”, a declarat Serghei Lavrov, citat de Financial Post.

Cum a reacționat Ucraina

După afirmațiile oficialului rus, care a acuzat Kievul că a renunțat la propunerile făcute în timpul discuțiilor de la sfârșitul lunii martie, de la Istanbul, Ucraina a precizat că a cerut Moscovei „să-și reducă gradul de ostilitate” în cadrul negocierilor. De asemenea, Kievul a spus că sunt necesare discuții, dar nu este dispusă să renunțe la suveranitatea și integritatea teritorială.

Dacă Moscova vrea să arate că este pregătită pentru dialog, trebuie să-și reducă gradul de ostilitate”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul al președintelui Volodimir Zelenski și membru al delegației de negociatori, potrivit Le Figaro.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a distruge capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a îndepărta oamenii din fruntea țării, pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...