Noi discuții între Rusia și Ucraina. Dezvăluirile unui oficial american despre intențiile lui Vladimir Putin

Beatrice Dumitru 28.03.2022, 22:38
Noi discuții între Rusia și Ucraina. Dezvăluirile unui oficial american despre intențiile lui Vladimir Putin

Ucraina și Rusia reiau primele discuțiile de pace față în față după mai bine de două săptămâni. Oficialii ucraineni au minimizat șansele unui progres major la aceste negocieri care vor avea loc la Istanbul, după ce președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit cu omologul său Vladimir Putin. Un înalt oficial american a spus ce intenții are președintele rus cu privire la un compromis pentru a opri războiul.

Va face Vladimir Putin compromisuri pentru încetarea războiului?

Faptul că negociatorii ruși și ucraineni vor sta față în față pentru prima dată de la întâlnirea dintre miniștrii de Externe ai celor două țări, din 10 martie, reprezintă un semn al schimbărilor din culise, deoarece invazia Rusiei a stagnat și sancțiunile au lovit afectat economia țării. Atunci, Ucraina l-a acuzat pe ministrul rus Serghei Lavrov că a ignorat cererile de a discuta despre încetarea focului, în timp ce acesta a spus că oprirea luptei nu era nici măcar pe ordinea de zi.

Deși oficialii ucraineni au sugerat că Rusia ar putea fi mai dispusă să facă compromisuri, având în vedere rezistența puternică a armatei ucraine și pierderile grele ale Moscovei, un înalt oficial american este de cu totul altă părere. Acesta a declarat că Vladimir Putin are un plan și nu pare pregătit și nu a dat senzația că vrea să facă compromisuri pentru a pune capăt războiului.

Noi discuții între Rusia și Ucraina. Dezvăluirile unui oficial american despre intențiile lui Vladimir Putin
Rusia și Ucraina, negocieri pentru încetarea războiului.

Tot ce am văzut este că nu este dispus să facă compromisuri în acest moment”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru Reuters.

„Vladimir Putin nu este serios în privința discuțiilor”

De asemenea, ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a spus, adresându-se parlamentarilor din Camera Comunelor, că Vladimir Putin „nu este serios în privința discuțiilor și încă bombardează intenționat cetățeni nevinovați”.

Nu trebuie doar să-l oprim pe Putin în Ucraina, trebuie să privim și pe termen lung. Sancțiunile impuse Ucrainei de către G7 nu ar trebui eliminate atât timp cât Putin își continuă războiul și mai are trupe în Ucraina. Nu-i putem permite să câștige din această agresiune îngrozitoare”, a afirmat aceasta, citată de BBC.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor ruși, Volodimir Zelenski a menționat o formă de „compromis” care implică Donbas, deși nu a sugerat că aceasta ar putea însemna cedarea teritoriului. Dar a spus că integritatea teritorială rămâne prioritatea Kievului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...