Rusia a trimis trupe pentru reprimarea revoltei în Kazahstan. Moscova, mesaj de la Uniunea Europeană. Armata a intervenit împotriva unor protestatari

Beatrice Dumitru, Ana Anitoiu 06.01.2022, 19:40
Rusia a trimis trupe pentru reprimarea revoltei în Kazahstan. Moscova, mesaj de la Uniunea Europeană. Armata a intervenit împotriva unor protestatari

Protestele violente din ultimele zile din Kazahstan au dus la demisia guvernului și la declararea stării de urgență, în timp ce trupele unei alianțe militare condusă de Rusia se îndreaptă spre țara din Asia Centrală pentru a ajuta la reprimarea manifestațiilor. Uniunea Europeană a reacționat și avertizează Moscova.

Armata a intervenit împotriva unor protestatari. „Nu putem spune câţi morţi sunt”

Update joi, 6 ianuarie 2022, ora 19:30. În ultimele ore, armata a intervenit în forță împotriva protestatarilor din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, după ce administrația a anunțat că „un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul încercărilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului,

„Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor. „Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo. Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”, a adăugat altă persoană.

În imagini apărute în ultimele ore se pot vedea trupuri neînsuflețite ale unor protestatari lăsate pe stradă. Ar fi vorba despre intervenția forțelor de ordine împotriva unor manifestanți care se aflau într-un vehicul ce anterior intrase într-un baraj al poliției sin centrul orașului Almatî. Mai mulți oameni au fost încătușați.

Până în prezent, ar fi murit cel puțin 18 persoane în rândul forţelor de ordine, iar umărul civililor care au fost uciși este imposibil de estimat deocamdată.

UE, mesaj pentru Rusia cu privire la protestele din Kazahstan

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pentru a pune capăt revoltelor care afectează ţara și care au luat amploare de marți. Poliția a spus că zeci de protestatari au fost uciși și peste 200 de persoane au fost arestate.

Nikol Paşinian, premierul Armeniei și preşedinte în exerciţiu al OTSC a anunțat că a decis să trimită forţe de menţinere a păcii în Kazahstan. După acest anunț, Uniunea Europeană a intervenit și a cerut Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, dar și reținere din toate părțile.

Violența trebuie oprită. De asemenea, facem apel la reținere din partea tuturor părților și la o rezolvare pașnică a situației. Evident, UE este pregătită și dispusă să susțină un dialog în țară”, a spus un purtător de cuvânt al UE, potrivit National Post.


Marea Britanie cere o rezolvare pașnică

Și guvernul britanic a cerut o „rezolvare pașnică” a crizei din Kazahstan, avertizând împotriva unei escaladări a evenimentelor.

Suntem în mod evident îngrijorați de ciocnirile violente și monitorizăm îndeaproape situația. Cerem încetarea escaladării și vrem o înțelegere pașnică”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, citat de Le Figaro.

Nemulțumiri față de fostul și actualul președinte

Demonstrațiile au fost declanșate în regiunea de vest, Mangystau, bogată în petrol, după ce guvernul a ridicat controlul prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL) la începutul anului.

Cetățenii din Kazahstan șunt nemulțumiți și de președintele Tokaev, care conduce țara din 2019, dar și Nursultan Nazarbaev, fostul șef de stat și acuză corupția din guvern, inegalitatea veniturilor și problemele economice.

Amnesty International a declarat că protestele sunt „o consecință directă a represiunii pe scară largă de către autorități a drepturilor fundamentale ale omului”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...