Rusia a pierdut o adevărată avere. Riscă să nu-și mai vadă tezaurul, s-a întâmplat în nordul Europei

Iancu Andreea 11.04.2022, 21:34
Rusia a pierdut o adevărată avere. Riscă să nu-și mai vadă tezaurul, s-a întâmplat în nordul Europei

Rusia este taxată dur pentru acțiunile din teritoriul ucrainean și, dincolo de sancțiunile deja anunțate de statele din Occident, tezaurul statului condus de Vladimir Putin riscă să nu își mai vadă o avere de 42 de milioane de euro. Mai multe camioane rusești cu opere de artă au fost interceptate și reținute în nordul Europei.

Tezaurul Rusiei, reținut în nordul Europei

Mai multe colecții de artă, din cadrul unor muzee importante, printre care și Ermitaj, ar fi trebuit repatriate în Rusia, însă au ajuns să fie reținute în timpul transportului. Camioanele rusești care transportau o parte din tezaurul rus au fost interceptate weekend-ul acesta de către autoritățile din Finlanda, conform New York Times.

Punctul de frontieră din Vaalimaa, între Helsinki și Sankt Petersburg, a raportat trei camioane care transportau, conform gărzilor, un lot de picturi, sculpturi și antichități care provin din muzeele rusești. Vameșii finlandezi au confiscat colecția în contextul sancțiunilor europene, care stabilesc ca transferurile către Rusia de astfel de obiecte.

„Este important ca acest control al sancţiunilor să fie eficient”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul departamentului de control al vămilor finlandeze, Sami Rakshit.

Rusia riscă să piardă tezaurul, după un eveniment petrecut în nordul Europei
Opere valoroase de artă, reținute în Finlanda

Mai multe opere de artă, confiscate de vameșii finlandezi

Operele de artă erau depozitate în cutii, care se aflau la vedere, au menționat vameșii. Zece persoane sunt suspectate de către autorități că ar fi participat la transportul colecției, potrivit anchetei preliminare inițiate în Finlanda. Lista obiectelor confiscate în acest weekend nu a fost făcută publică.

„Profesionişti au fost consultaţi pentru mutarea şi depozitarea mărfurilor. Nu vom deschide cutiile”, a precizat Hannu Sinkkonen, director de control vamal.

Luna trecută, Rusia a hotărât să repatrieze operele de artă pe care le-a împrumutat Italiei și Franței, după ce astfel de măsuri au fost stabilite de mai multe țări europene. Muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai importante din Rusia, dorea să reinstaleze în cadrul galeriilor sale din Sankt Petersburg mai multe tablouri ale artiștilor Tiţian, Picasso şi Canova, ce fuseseră împrumutate muzeelor din Milano și Roma.

Autoritățile ruse condamnă acțiunile autorităților din Finlanda și cer înapoierea operelor de artă

Autoritățile ruse au confirmat că proprietățile aparțin Muzeului Ermitaj, Galeria Tretiakov şi Muzeului Puşkin, unele dintre cele mai prestigioase astfel de instituții. De asemenea, reprezentanții din Rusia au catalogat drept ilegală această situație.

„Această situaţie este complet ilegală. Cerem autorităţilor finlandeze să garanteze restituirea integrală a operelor noastre de artă cât mai curând posibil”, a declarat miercuri Ministerul rus de Externe, înainte de o întâlnire cu ambasadorul Finlandei, căruia i-a solicitat înapoierea operelor de artă.

De cealaltă parte, autoritățile din Finlanda au menționat că nu au confiscat obiectele de valoare.

„Aceasta este o situaţie temporară. Muzeele ruseşti încă deţin aceste opere de artă”, a declarat Teemu Sepponen, directorul unităţii de control al exporturilor din cadrul Ministerului de Externe finlandez.

După ce Uniunea Europeană și-a anunțat lista sancțiunilor împotriva Rusiei, vama finlandeză a devenit mai strictă în privința controalelor de frontieră. Astfel, bunurile de lux au fost adăugate pe data de 15 martie pe lista extinsă a articolelor supuse restricțiilor de export. S-a dorit așadar o nouă modalitate de a da o lovitură elitelor ruse și de a-i împiedica pe bogații din Rusia să se bucure de stilul luxos de viață.

Deși au existat relații bune între Finlanda și Rusia, ele s-au răcit încă de la debutul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. De asemenea, finlandezii și-au exprimat entuziasmul pentru o posibilă aderare a Ucrainei la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...