Rusia a interzis intrarea în țară a unor înalți oficiali UE. Reacția lui Josep Boreell

Mihnea Tălău 01.04.2022, 17:23
Rusia a interzis intrarea în țară a unor înalți oficiali UE. Reacția lui Josep Boreell

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a criticat vineri decizia Rusiei de a interzice intrarea în țară a comisarilor, europarlamentarilor și jurnaliștilor europeni.

Represalii la sancțiunile UE impuse Moscovei

Într-o declarație emisă de serviciul de politică externă al UE, Borrell a declarat că UE „deplânge decizia autorităților ruse de a interzice intrarea pe teritoriul Rusiei a unui număr de cetățeni ai Uniunii Europene”, ca represalii la sancțiunile UE impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, consemnează Politico.

Comentariile lui Borrell vin la o zi după ce ministerul rus de externe a emis o declarație în care a afirmat că a „extins” lista cetățenilor UE și a reprezentanților instituțiilor cărora li se va interzice intrarea în Rusia, spunând că „politica UE de sancțiuni împotriva Rusiei depășește orice limită”.

Care este „lista neagră” a Rusiei

Ministerul rus a precizat că restricțiile vor viza „conducerea de vârf a UE, o serie de comisari europeni și șefi ai organismelor militare ale UE, precum și majoritatea covârșitoare a membrilor Parlamentului European care au avansat politici antirusești”.

Rusia nu va cere UE sa puna capat sanctiunilor, dar avertizeaza ca nu vor ramane fara raspuns. Anunt facut de Ministerul de Externe
Lupta dintre Rusia și UE

„Lista neagră rusă” va include, de asemenea, oficiali guvernamentali, legislatori naționali din țările membre ale UE și jurnaliști care sunt „personal responsabili de promovarea sancțiunilor ilegale antirusești, de inflamarea sentimentelor rusofobe și de încălcarea drepturilor și libertăților vorbitorilor de limbă rusă”, a declarat aceasta.

Moscova nu a publicat lista politicienilor sau a jurnaliștilor cărora li s-a interzis intrarea în țară, deși este probabil ca lista să includă toți deputații europeni care au susținut rezoluția de luna trecută prin care se cerea un răspuns mai dur față de Rusia.

În urmă cu un an, Rusia a interzis intrarea în țară a unor oficiali de rang înalt, inclusiv a președintelui de atunci al Parlamentului European, David Sassoli, a vicepreședintelui Comisiei Europene, Věra Jourová, și a altor oficiali europeni de rang înalt, ca represalii la sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...