Este oficial. Roberta Metsola, noul președinte al Parlamentului European și prima femeie din ultimii 20 de ani care ocupă acest post

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 13:25
Este oficial. Roberta Metsola, noul președinte al Parlamentului European și prima femeie din ultimii 20 de ani care ocupă acest post

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit marți dimineața, la vârsta de 65 de ani, „din cauza unor complicații grave a sistemului imunitar”. Politicianul urma să predea chiar săptămâna viitoare mandatul, în urma alegerilor din cadrul PE, iar noul șef ar putea fi o femeie.

Cine este marea favorită la preşedinţia PE, după moartea lui David Sassoli

Update 18 ianuarie, 13.17. Roberta Metsola a fost aleasă, marți, în funcţia de preşedinte al Parlamentului European, chiar din primul tur de vot. Eurodeputata malteză a primit 458 de voturi, fiind desemnată să preia șefia Parlamentului European, transmite DW. Metsola a devenit cel mai tânăr președinte al Parlamentului European, în ziua în care împlineşte 43 de ani.

Știrea inițială

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European, un preşedinte în exerciţiu a încetat din viață. Social-democratul italian David Sassoli, de 65 de ani, se afla în ultima săptămână a mandatului său, deoarece marţea viitoare, pe 18 ianuarie 2022, Parlamentul va alege un nou lider, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

Sassoli a fost desemnat preşedinte al PE în 2019, în cadrul unui acord cuprinzător între principalele familii politice europene. Potrivit acestui acord, europarlamentarul urma să deţină șefia instituției în prima jumătate a mandatului actualului PE, după care funcţia să fie deţinută de către un reprezentant al Partidului Popular European.

Cine este Roberta Metsola

Regulamentul de procedură al Parlamentului prevede că primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. Astfel, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta.

Eurodeputata malteză este, de altfel, marea favorită pentru preluarea şefiei PE, după decesul prematur al lui Sassoli. Roberta Metsola va împlini 43 de ani chiar în ziua alegerilor, pe 18 ianuarie. Aceasta este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, cu care are patru băieţi.

Inclusă în Parlamentul European în 2013, Roberta Metsola a fost una dintre primele eurodeputate din Malta, precum și o voce avizată din PE în dosarul migraţiei. Pentru șefia PE, eurodeputata este văzută drept o candidată care poate fi susţinută de diverse grupuri politice.

Roberta Metsola
Roberta Metsola

Ar fi o premieră pentru țara sa natală

Dacă ar ajunge preşedinte al legislativului european, așa cum vehiculează presa europeană, Roberta Metsola ar deveni primul politician din istoria Maltei care deţine una dintre funcţiile de top în UE.

„Candidatura Robertei este o revoluţie pentru cei care sunt sătui de influenţa germană. De asemenea, este o veste bună pentru acele ţări care nu sunt printre cele mai mari şase state din Uniunea Europeană”, a precizat un reprezentant al grupului PPE.

Eurodeputata a obţinut 64,4% din voturi

La finalul lunii noiembrie 2021, Grupul Partidului Popular European din PE a desemnat-o pe Metsola drept candidată la alegeri, după ce a obţinut 64,4% din voturile colegilor de grup.

„Sunt cu adevărat onorată să primesc acest mandat puternic din partea grupului PPE. A fost o campanie foarte corectă şi deschisă cu discuţii ale tuturor candidaţilor cu toţi membrii în care noi am prezentat cum credem că ar trebui să arate acest parlament în a doua parte a mandatului legislaturii. Următorii doi ani şi jumătate vor fi printre cei mai critici pentru PE în contextul în care ieşim dintr-o pandemie devastatoare şi va deveni clar că va ţine de forţele constructive ale acestei case să umple găurile din fundaţia noastră (…). Principala mea prioritate va fi să fac cum fac mereu de când am fost aleasă în PE în 2013, adică să creez alianţe şi să construiesc punţi cu forţele constructive proeuropene din această instituţie pentru a intra în a doua jumătate a acestui mandat mai puternici”, a declarat Roberta Metsola.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...