Dacă pe 25 Decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc nașterea Domnului, cea mai importantă sărbătoare din an, 26 decembrie este o zi la fel de importantă, încărcată de tradiții și obiceiuri. Astfel că, a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. În această zi este foarte important ca încă de la primele ore ale dimineții, să rostești o rugăciune pentru a începe o zi perfectă.
Soborul Maicii Domnului se sărbătorește pe 26 decembrie. Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului înseamnă sărbătoarea soborului creştinilor.
Creștinii se adună spre a cinsti pe Maica Domnului, imediat după Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
O rugăciune rostită în ziua de Crăciun, dar și a doua zi, te va ajuta să te ferești de rele și să ai parte de liniște de sărbători. Credincioșii rostesc rugăciunea de mai jos pentru a cere pace pe Pământ și milă Domnului.
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele și pe cei pe care îi iubesc, și pe cei care citesc această rugăciune chiar acum.
Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei și puterii Tale nemărginite. Duhule Sfânt, te rog să-i ajuți, chiar în acest moment.
Acolo unde există durere, te rog să le dăruiești pacea și milă Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlinești.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, da-le Înțelepciune și Lumină în viață lor. Binecuvântează-i când pleacă și când se întorc acasă, mergi înaintea lor și deschide-le calea.
Călăuzește-i și ocrotește-i clipă de clipă în toată viața lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu știință, din neștiință sau pe cele pe care nu și le amintesc.
Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfîntă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule și Duhule Sfânt, vă mulțumesc că veți face mai mult decât pot eu cere. Amin!”
-Astăzi, nașii trebuie să își viziteze neapărat finii
-Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc.
-rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să fie împreună.
-în a doua zi de Crăciun nu se spală hainele. Se spune că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea ranilor.
– pe 26 decembrie este interzis să bârfești, să înjuri și să uneltești împotriva celorlalți.
– Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își incheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.
– Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase
– Pentru cea de-a doua zi de Craciun, în fiecare zona din țară s-a împământenit un obicei specific.
– În Bistrita Năsăud, spre exemplu, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc
– persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.
– În unele zone, se poartă dusul oameniilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte . De asemenea, în coș se pune o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.