Rubla s-a întărit cu aproximativ 30% în raport cu dolarul în acest an. Se îndreaptă și spre maximele multianuale față de euro

Mihnea Tălău 23.05.2022, 13:08
Rubla s-a întărit cu aproximativ 30% în raport cu dolarul în acest an. Se îndreaptă și spre maximele multianuale față de euro

Rubla rusă s-a întărit luni, revenind la maximele multianuale atinse față de dolar și euro, săptămâna trecută, susținută de controalele de capital și de o perioadă de impozitare de sfârșit de lună.

În pofida crizei economice, rubla se întărește

La primele ore ale dimineții, rubla era cu 2,5% mai puternică față de dolar, la 58,74 , nu departe de 57,0750, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii martie 2018, atins vineri, informează Reuters.

Ea câștigase 2,3% pentru a se tranzacționa la 61,38 față de euro , apropiindu-se de cel mai puternic punct din iunie 2015, de 59,02, atins tot vineri.

Rubla s-a întărit cu aproximativ 30% în raport cu dolarul în acest an, în pofida unei crize economice la scară largă în Rusia, ceea ce a făcut-o să fie moneda cu cea mai bună performanță din lume, deși susținută artificial de controalele impuse la sfârșitul lunii februarie pentru a proteja sectorul financiar al Rusiei după ce aceasta a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

Sancțiunile occidentului nu au avut efect. Rubla rusă atinge cel mai ridicat nivel, din martie 2020
Rubla rusă atinge cel mai ridicat nivel

Ce a impulsionat această creștere

Rubla este impulsionată de companiile axate pe exporturi, care sunt obligate să își convertească veniturile în valută după ce sancțiunile occidentale au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei.

Cererile Rusiei ca cumpărătorii străini să plătească gazele în ruble au contribuit, de asemenea, la recenta creștere a rublei, au declarat analiștii săptămâna trecută.

Oferta de valută din partea exportatorilor, prețurile ridicate ale petrolului și o perioadă de impozitare de sfârșit de lună care se apropie și care, de obicei, determină companiile axate pe exporturi să își convertească veniturile în valută în ruble pentru a face față obligațiilor locale, toate acestea susțin moneda rusă, a declarat BCS Express într-o notă.

Cotidianul Vedomosti a relatat luni, citând surse, că banca centrală a început să cumpere valută străină pentru a opri întărirea necontrolată a rublei. Banca centrală a negat raportul, spunând că „aceste informații nu corespund realității”.

Dacă banca centrală ar efectua astfel de intervenții, efectul asupra cursului rublei ar fi mai vizibil, au declarat analiștii de la Promsvyazbank.

„Cu toate acestea, astfel de știri ar putea influența comportamentul participanților pe piață și provoca o slăbire a rublei”, consideră Banca Centrală.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...