Românii vor plăti mai mult pentru gaz şi energie electrică. Locuitorii cărui oraş vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât un bucureştean

Stan Filon 06.06.2021, 16:57
Românii vor plăti mai mult pentru gaz şi energie electrică. Locuitorii cărui oraş vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât un bucureştean

Vești proaste pentru români! De la 1 iulie, cresc facturile la energie electrică, cât și la gazul natural. În funcție de contractele pe care românii le-au încheiat de la liberalizarea pieței de energie, facturile vor crește simțitor, atrag atenția specialiștii.

Românii vor plăti mai mult pentru gaz şi energie electrică, de la 1 iulie

Astfel, un bucureștean care consumă 125 de kW pe lună va plăti de la 1 iulie o factură mai mare cu 15 lei. Un consumator din Cluj Napoca însă s-ar putea trezi cu o factură mai mare cu 90 de lei, dacă a ales să rămână la același furnizor, trage un semnal de alarmă Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.

Cei mai afectați de aceste scumpiri vor fi consumatorii care au ales să nu-și schimbe contractul și au rămas la aceiași furnizori clasici. La gaz vor fi scumpiri între 20 și 25 la sută „cam pentru toată lumea”, în timp ce la energie electrică, pentru cei care nu au schimbat contractul, creșterile se vor situa între 5 și 7 la sută de la 1 iulie. În plus, aceștia vor mai avea o creștere de preșuri și la sfârșitulanului.

Romanii vor plati mai mult pentru gaz si energie electrica
Romanii vor plati mai mult pentru gaz si energie electrica

90 de lei în plus la facură, de la 1 iulie

”Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat la Digi24 Răzvan Nicolescu.

”Calculul îi vizează în special pe cei care, pe un deficit de informație, nu au trecut în piața concurențială”, a precizat Răzvan Nicolescu, estimând că numărul acestor consumatori este în jur de 3 milioane. ”Ei sunt sub un tarif penalizator, se numește tariful pentru serviciu universal. Autoritățile nu le-au spus ce trebuie să facă, oamenii nu știu încă ce trebuie să facă – să meargă la furnizor, să ceară oferte, să semneze un contract -, n-au făcut acest lucru și vor plăti aceste penalități – și plătesc și în prezent un tarif mai mare”, spune Răzvan Nicolescu.

Alegerea furnizorului face diferența

”Pentru cei care și-au schimbat contractele, majoritatea contractelor sau unele contracte au un preț fix. Este o diferență semnificativă și diferența se mărește între cei care și-au schimbat contractele și cei care nu și-au schimbat contractele. Iar în momentul de față, în România sunt cam jumătate-jurmătate”, atrage atenția expertul.

El spune că un contract pe bază de abonament este recomandabil pentru cei care au un consum constant, adică nu au fluctuații mari de consum de la o lună la alta – nu merg foarte mult în concediu, au aceleași televizoare, aceleași frigidere, instalații acasă etc.

”Ofertele nu seamănă unele cu altele și aici oamenii trebuie să învețe singuri să compare aceste oferte. În Marea Britanie, sunt sute de mii de oameni care își schimbă furnizorul de la o lună la alta. Au ajuns la această performanță. Pur și simplu știu ce să facă și se duc, negociază, schimbă de la o lună la alta. (…) Dacă în România ai schimba furnizorul, din calculul pe care l-am făcut chiar zilele acestea, salvez undeva între 300 și 400 de lei la factura anuală. Dacă nu ai un contract ferm pe un an, poți să-ți schimbi chiar mai mulți furnizori, dar trebuie să învățăm acest exercițiu”, a explicat fostul ministru al energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...