Facturile la energie electrică pe luna ianuarie au venit mult mai mari decât de obicei. Specialiştii explică motivul. De ce se întâmplă asta, citiți în rândurile de mai jos.
Supriză neplăcută pentru mulți consumatori, după ce facturile la energie electrică pe ianuarie sunt mult mai mari decât de obicei. Specialiştii au explicat motivul creșerii sumei facturilor datorate.
Asociația Energia Inteligentă a anunțat că încep să vină facturile scumpe la energia electrică, avertizând că 5,7 milioane de consumatori vor plăti cu până la 26% mai mult pentru luna ianuarie.
Astfel, procesul de liberalizare a gazelor, dar mai ales al energiei electrice a adus haos pentru consumatori. “Într-un fel sau altul aceştia vor ajunge în piaţa concurenţială. Lipsa de pregătire a autorităţilor pentru acest moment care urmează, vor aduce în curând un alt haos, cel al nemulţumirilor urmare a clauzelor contractuale din contractele semnate de consumatori.
Nebunia va începe cu facturile lunii ianuarie 2021, care se primesc în aceste zile de către 5,7 milioane de români şi care vor aduce costuri mai mari cu până la 26% în facturile de energie electrică şi multă revoltă– după ce în luna ianuarie, au primit asigurări de la autorităţi că se ”prelugeşte perioada până la care pot încheia contracte”, că vom avea o perioadă de ”tranziţie”, că se ”amână” etc. şi o dată cu primirea facturilor constată că toate acestea au fost neadevărate. Asociaţia Energia Inteligentă a solicitat în mod continuu protejarea consumatorilor de energie electrică şi a prezentat soluţii prin care aceştia să nu devină, doar victima creşterii incorecte a preţului la energie”, informează Asociația Energia Electrică.
Lipsa corectă a clauzelor contractelor de furnizare sau chiar neprezentate consumatorilor sau ascunse alambicat în contracte, ”oferte prezentate incomplet sau incorect, înţelegerea greşită a clauzelor contractului, percepţii neregăsite în clauzele contractuale etc., toate acestea vor aduce curând la noi nemulţumiri majore şi în masă, iar autorităţile vot fi găsite din nou nepregătite”, potrivit Asociatiei Energia Inteligentă.
“Procesul de liberalizare a pieţei de energie început în anul 2012 prevedea în afară de creşterea preţului la gaze şi energie (!), un proces complex de programe de informare a consumatorilor (Anexa 2 din Memorandumul de dereglementare a pieţei de gaze semnat de Guvernul României, UE, Banca Mondială şi FMI), alături de înfiinţarea unei entităţi de soluţionare alternativă a litigilor de pe piaţa energiei.
În anul 2015 apare OUG 38, care reglementează înfiinţarea unei astfel de entităţi de soluţionare a litigilor în energie şi responsabilizează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (denumirea ministerului în anul 2015 la momentul apariţiei legislaţie) de ducerea la îndeplinire a acestei cerinţe. Având în vedere prevederile Legii de soluţionare a oricăror litigii OG 38/2015 stabileşte că Autorităţile publice centrale şi autorităţile administrative autonome pot solicita Autorităţilor să înfiinţeze entităţi SAL.
SAL – este o structură care oferă soluţionarea unui litigiu printr-o procedură de soluţionare alternativă a litigilor şi care poate funcţiona exclusiv în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în cadrul unei autorităţi publice centrale sau a unei autorităţi administrative autonome cu responsabilităţi în domeniul protecţiei consumatorilor”, mai informează Asociația Energiea Inteligentă.