Românii riscă amenzi usturătoare în vacanță. Ce reguli nu trebuie încălcate pentru a nu-ți strica concediul

Ana Anitoiu 29.06.2022, 13:51
Românii riscă amenzi usturătoare în vacanță. Ce reguli nu trebuie încălcate pentru a nu-ți strica concediul

Românii riscă amenzi usturătoare în vacanță și își pot strica complet concediile, dacă încalcă anumite reguli în destinațiile pe care le-au ales. Câteva greșeli aparent banale îi pot costa scump și le pot transforma călătoriile într-o corvoadă.

Cum se pot alege românii cu amenzi în Grecia

Una dintre destinațiile de vacanță preferate de români este Grecia, unde numeroase persoane aleg să meargă cu mașina personală. Însă, cei care fac acest lucru trebuie să fie atenți să respecte anumite reguli, ca să nu se aleagă cu amenzi usturătoare.

De exemplu, parcarea ilegală se pedepseşte în Grecia cu o amendă cuprinsă între 40 și 150 euro. La aceasta se adaugă reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru un interval de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru această perioadă.

De asemenea, românii care merg în Grecia se pot alege cu amenzi de 100 sau chiar 350 de euro, în cazul în care depășesc viteza legală cu peste 20 km/h, respectiv cu peste 30 km/h. În ultimul caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile. Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă în această țară este de 130 km/h.

Romanii risca amenzi usturatoare in vacanta
Romanii risca amenzi usturatoare in vacanta, daca fac unele greseli. Foto: unsplash.com

Pentru conducerea sub influența alcoolului, sancțiunile în Grecia sunt considerabile: 200 euro și imobilizarea autovehiculului, pentru 0,50-0,80 g/l în sânge sau de 0,25-0,40 mg/l în aerul expirat; 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea mașinii, la 0,80-1,10 g/l în sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l; 1.200 euro, închisoare de cel puțin două luni, ridicarea permisului pentru 180 de zile și a plăcuțelor de înmatriculare pentru 10 zile până la 6 luni, cu imobilizarea autovehiculului, la peste 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul expirat.

Cum pot fi evitate amenzile usturătoare în vacanță

Pe lângă Grecia, românii mai preferă destinații de vacanță precum Turcia, Bulgaria, Malta, Cipru, dar și Egipt, Dubai sau locuri exotice ca Mauritius, Seychelles ori Zanzibar. Este recomandat ca înainte de a pleca în concediu, indiferent de locul ales, să fie consultat site-ul Ministerului de Externe pentru mai multe informații.

Mai exact, pe site-ul mae.ro, la categoria „Sfaturi, alerte de călătorie” și apoi la „Condiții de călătorie”, poate fi selectată țara pentru care se doresc informații. În acest fel, românii pot afla cum pot evita unele dintre amenzile ce le-ar putea strica vacanța.

În cele mai multe țări, valoarea unei amenzi scade la jumătate dacă aceasta este plătită pe loc. Românii care nu le achită nu mai pot intra pe teritoriul respectivei țări, până la lichidarea datoriei. La fel procedează și România cu cetățenii străini. Anul trecut, statul a încasat 9 milioane de lei din amenzi aplicate turiștilor străini.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...