Românii pe care legea începe să-i protejeze mai mult. Se dau ani grei de închisoare dacă sunt agresați

Ioana Bucur 08.12.2021, 08:04
Românii pe care legea începe să-i protejeze mai mult. Se dau ani grei de închisoare dacă sunt agresați

De ani buni, un fenomen îngrijorător se răspândește într-un ritm alarmant în tot mai multe colțuri ale țării. Cazurile ajung în presă, însă de prea puține ori există un răspuns pe măsură din partea autorităților. De acum, situația se poate schimba. Aceștia sunt românii pe care legea începe să îi protejeze mai mult. Agresorii ar putea ajunge în spatele gratiilor pentru o lungă perioadă de timp.

Pedepse mai mari

Uciși sau bătuți crunt pentru că își făceau meseria. Tánczos Barna, a dezvăluit că, în ultimii ani, șase pădurari au fost omorâți și 700 de angajați din sistem au fost atacați. Pentru protejarea lor, spunea ministrul Mediului, statul trebuie să ia măsuri.

„Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege iniţiat de mine pentru protejarea pădurarilor. Este inacceptabil ca viaţa pădurarilor să fie pusă în pericol. Recent, hoţii de lemne au atacat un pădurar din judeţul Dâmboviţa.

Am depus un amendament la Codul Penal care prevede ca agresiunile împotriva pădurarilor să fie considerate infracţiuni”, transmitea, la începutul lunii septembrie, Tánczos Barna.

Pe 7 decembrie, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege creat pentru a reduce numărul violențelor asupra pădurarilor care sesizează sau împiedică tăierile ilegale de lemn. Documentul prevede pedepse cu închisoarea mai mari pentru cei ce agresează personalul silvic aflat în desfășurarea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit noii legi, și faptele de ultraj comise „asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Românii pe care legea începe să-i protejeze mai mult. Se dau ani grei de închisoare dacă sunt agresați
Tanczos Barna

Până acum, doar cei care agresează polițiști sau jandarmi aflați în serviciu pot primi pedeapsa pentru respectiva infracțiune de ultraj majorată cu jumătate, potrivit avocatnet.ro.

Prin „ultraj” se înțelege amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul îndreptate împotriva „unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat”.

Activist de mediu și doi jurnaliști, bătuți de un grup de aproape 20 de persoane într-o pădure din Suceava

Doi jurnaliști și un activit de mediu care realizau un documentar despre tăierile ilegale de păduri de la noi din țară au fost victimele unui atac terifiant.

„Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava).

Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina.

Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, a trasnsmis Greenpeace.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...