Incendiu în Masivul Şureanu, la cota 1.400. Aproximativ 90 de pompieri acționează pentru stingerea focului

Daniela Alexandru 16.08.2021, 12:11
Incendiu în Masivul Şureanu, la cota 1.400. Aproximativ 90 de pompieri acționează pentru stingerea focului

Arde muntele! Se întâmplă în această dimineață în Masivul Șureanu, unde intervin pompierii hunedoreni pentru punerea sub control a incendiului de vegetație uscată din golul alpin al munților Șureanu. Mai multe hectare de vegetație ard la cota 1400 de metri.

Incendiu în Masivul Şureanu. Ard peste 8 hectare de vegetație uscată

Seceta dă de cap pompierilor și în zona de munte. Vegetația uscată de atâtea zile, fără ploaie, s-a aprins în Masivul Șureanu sâmbătă în zona Vârful lui Pătru și s-a extins la aproximativ 8 hectare de vegetație uscată, la peste 1400 de metri altitudine.

Chiar și după două zile de luptă cu focul și astăzi pompierii hunedoreni sunt la datorie. Peste 90 de pompieri, adunați din toate structurile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, cu 12 mijloace tehnice acționează la această oră pentru stoparea arderii.

Incendiu masiv in Masivul Sureanu
Incendiu in Masivul Sureanu

Echipele de intervenție ale ISU Hunedoara trebuie să meargă pe jos, pe un teren abrupt, aproximativ două ore până la zona afectată de incendiu, iar acest lucru face intervenția extrem de dificilă și solicitantă. Datorită acțiunilor pe care le-au întreprins pompierii hunedoreni, ajutați de cei din Alba, dar și de pădurari ai Direcției Silvice Hunedoara și de voluntari ai Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgentă Petrila s-a reușit înaintarea agresivă a arderii fondului forestier.

Echipele din teren cară apa cu rucsaci special prevăzuți cu instalație de dispersare a apei, iar alimentarea cu apă se realizează din două rezervoare cu capacitate de două tone, care au fost transportate în zona montană cu autospeciale de teren, atât cât permite drumul forestier. În plus, se acționează și cu echipamente de înăbușire a arderii, dar și cu un utilaj care realizează o centură de protecție prin decopertarea solului.

Acum focul nu se mai manifestă cu flacără deschisă, ci arde mocnit și cu degajare de fum. Momentan nu se știu cauzele incediului, dar din fericire, în acea zonă montană nu există așezări omenești sau cabane care să fie puse în pericol.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe