Românii din străinătate, în vizorul ANAF. Cum vrea Fiscul să-i pună pe toți la plătit taxe

Stefan Daniel 05.09.2019, 16:20
Românii din străinătate, în vizorul ANAF. Cum vrea Fiscul să-i pună pe toți la plătit taxe

Românii din străinătate vor fi nevoiți să dea socoteală ANAF-ului dacă au sau nu datorii la statul român. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, consideră că nu este normal ca românii cu datorii la stat să plece de aici și să aibă impresia că le vor plăti alții dările. Și, cumva, are dreptate. T0tuși, la fel ca orice lege din România, arată bine doar la prima vedere. Românii din străinătate care cred că șederea în altă țară i-a scăpat de datorii se înșală. Mâna lungă a Fiscului românesc tot îi va ajunge. Dar ministrul Finanțelor spune că românii din diaspora nu vor fi urmăriți fiscal.

Ce trebuie să facă românii din străinătate, acum că au intrat în vizorul ANAF

Românii din străinătate, în vizorul ANAF. Cum vrea Fiscul să-i pună pe toți la plătit taxe
Românii din străinătate vor trebui să dea socoteală ANAF-ului…prin taxe

De pe 10 august 2018, PSD nu mai este deloc prieten cu românii din diaspora, dar în acest caz, se impun unele măsuri. Sunt români care au plecat în alte state să muncească sau pur și simplu s-au mutat de o perioadă mai lungă de timp la rudele/prietenii de acolo, dar și-au lăsat datoriile din țara de origine de izbeliște. Evident, PSD nu poate accepta șa ceva, pentru că Guvernul are nevoie de bani. De cât mai mulți.

Prin urmare, românii care-s plecați mai mult de șase luni pe an din România, ar trebui să completeze un formular numit Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

Este vorba despre un proiect de ordin care arată că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”.

Necesitatea vine, potrivit Finanţelor, din faptul că mulţi cetăţeni români domiciliază sau lucrează în străinătate şi din faptul că este interesul statului român de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către toţi contribuabilii, indiferent dacă sunt pe teritoriul României sau domiciliază/muncesc în străinătate.

Mesajul ANAF pentru românii din străinătate

„Reamintim contribuabililor că persoanele fizice care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligaţia completării şi depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. De asemenea, persoanele fizice sosite în România care au o şedere în statul român pe o perioadă sau mai multe perioade care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”. Obligația depunerii Chestionarelor pentru stabilirea rezidenţei fiscale atât la plecarea din România cât și la sosirea în România este reglementată de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice.”

Urmăriți Impact.ro și pe