Românii din Bucovina vor să lupte în armata ucraineană: „Panica e cel mai mare duşman”

Ana Anitoiu 24.02.2022, 16:35
Românii din Bucovina vor să lupte în armata ucraineană: „Panica e cel mai mare duşman”

Românii din Bucovina vor să lupte în armata ucraineană. Oamenii stau la coadă la comisariatul Militar din Cernăuți. Primarul orașului din Ucraina, Roman Kliciuk, a declarat că panica este cel mai mare dușman în aceste momente și i-a rugat pe locuitori să nu dea buzna în magazine și benzinării, ci să-și păstreze calmul.

Puncte de control în Cernăuți, după invazia Rusiei în Ucraina

După ce Rusia a dat startul unei invazii în Ucraina, în Cernăuți au fost instalate puncte de control ale Poliţiei şi Gărziii Naţionale ce asigură ordinea şi siguranţa publică în regim intens. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Generale a Poliției Naționale, Ruslan Dudareți.

Oficialul a precizat că tot teritoriul este patrulat. Mașinile sunt verificate, iar oamenii trebuie să aibă mereu la ei documentele prin care să poată fi identificați. Șeful Direcției Generale a Poliției Naționale a subliniat că aceste măsuri sunt luate pentru protejarea populației, după ce a fost impusă legea marțială în Ucraina.

Romanii din Bucovina vor sa lupte in armata ucraineana
Unii dintre romanii din Bucovina vor sa lupte in armata ucraineana. Foto: unsplash.com

Orașul Cernăuți, cândva parte din România

Cernăuți a făcut parte din România, începând din anul 1918, după dezmembrarea Austro-Ungariei. Însă, în iunie 1940, a fost ocupat de Armata Roșie a URSS, împreună cu Bucovina de Nord, în urma pactului Ribbentrop-Molotov. Astfel, teritoriul a fost alocat Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene.

Un an mai târziu, Cernăuți a fost recucerit de România, care atunci era aliată cu Germania național-socialistă. Victoria n-a durat mult. La data de 30 martie 1944, Armata Sovietică l-a reocupat și l-a reanexat la Uniunea Sovietică, tot în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. În timpul luptelor din acel an pentru acest oraș au murit 1.500 de soldați și ofițeri români și germani.

Ulterior, după ce Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) s-a destrămat, orașul Cernăuți a devenit parte a Ucrainei independente. În luna mai a anului 1999, România a deschis un Consulat General în acest oraș.

În timp ce unii dintre românii din Bucovina merg să se înroleze în armata Ucrainei, după invazia Rusiei, ucrainenii au început să-și părăsească țara, unii dintre ei chiar pe jos, către Polonia. Oamenii și-au luat de acasă strictul necesar și au pornit alături de copii către frontieră, spunând că nu se mai simt în siguranță în locuințele lor.

Printre ei se numără și unii care au case în vestul țării, nu aproape de regiunea separatistă Donbas căreia Vladimir Putin i-a recunoscut independența cu scurt timp înainte de a anunța declanșarea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina și de a-i îndemna pe soldații ucraineni să renunțe la arme, ca să nu fie nevoiți să suporte consecințe grave.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...