Românii din aceste zone sunt în pericol major. Riscul ascuns pe care puțini îl iau în seamă

Andra Daoud 09.04.2022, 09:33
Românii din aceste zone sunt în pericol major. Riscul ascuns pe care puțini îl iau în seamă

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea. OMS susține că aceasta poate duce la o criză sanitară, în condițiile în care expunerea îndelungată la poluare poate provoca probleme pulmonare grave. În România, locuitorii din zonele cu poluare industrială sunt cei mai expuși, arată statisticile.

Românii din aceste zone sunt în pericol major

Chiar dacă în spațiul public se vorbește din ce în ce mai des despre poluare și consecințele pe care aceasta le are asupra încălzirii globale, OMS atrage atenția asupra problemelor de sănătate pe care le poate provoca poluarea. În România, potrivit statisticilor, cancerul bronhopulmonar reprezintă prima cauză de mortalitate dintre toate tipurile de cancer. Anual, în țara noastră peste 10.000 de români sunt uciși de această boală.

Dintre pacienții care au pierdut lupta cu boala în ultimii doi ani, mai mult de jumătate proveneau din locuri cu poluare industrială mare: Târgu-Jiu, Rovinari, Hunedoara, Aghireșu, Simeria, Șimleul Silvaniei. Studiile arată că expunerea îndelungată la poluare poate provoca probleme serioase de sănătate, unele dintre ele fatale.

Plămânii sunt expuşi în permanenţă la mediul exterior, iar poluarea atmosferică, în special în marile oraşe, scade capacităţile de apărare intrinsecă a plămânilor, fapt care duce la o creştere a susceptibilităţii faţă de infecţiile care, de altfel, sunt mai mult sau mai puţin inofensive.

Remodelarea arborelui bronşic de la epiteliu până la interstiţiu prin expunerea în permanenţă la poluanţi atmosferici industriali sau generaţi de motoarele cu combustie internă creşte alarmant modificările displazice şi metaplazice la acest nivel şi, în consecinţă, poate duce la apariţia cancerului bronhopulmonar”, explică Andrei Leşan, medic specialist pneumologie, potrivit Adevărul.

Românii din aceste zone sunt în pericol major. Riscul ascuns pe care puțini îl iau în seamă
Expunerea la poluare poate provoca probleme serioase

Cele mai afectate sunt persoanele între 60 și 70 de ani

Potrivit datelor furnizate de cel mai mare spital privat de oncologie din vestul țării, dintre cei 300 de pacienți care au urmat tratamentul în anul 2021, cei mai mulți au fost în categoria de vârstă 60-70 de ani, respectiv 46% din cazuri. Urmează categoria 50-60 de ani, cu o incidență de 20%. În ceea ce privește rata de deces, 70% dintre pacienții între 60 și 70 de ani și-au pierdut viața la maximum doi ani de când au primit diagnosticul.

Aceleași statistici arată că 55% dintre pacienții diagnosticați proveneau din localități cu poluare industrială majoră, unde au loc activități precum minerit, prelucrarea metalelor și a mineralelor, fabricarea mobilei, extracția mineralelor pentru construcții, prelucrarea acestora etc. Ca zone, cei mai mulți pacienți proveneau din Târgu-Jiu, Rovinari, Hunedoara, Aghireşu, Simeria, Şimleul Silvaniei.

Specialiștii recomandă teste periodice de screening pentru persoanele care sunt expuse frecvemt la poluare și abordări care țin de prevenție.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe