O nouă lovitură pentru românii care au rate la bănci. Banca Naţională a României (BNR) a afişat miercuri, 26 octombrie, noile valori ale indicelui ROBOR la trei, șașe și 12 luni. Iată ce se întâmplă cu indicele ROBOR la trei luni.
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei ale populaţiei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut din nou, miercuri, 26 octombrie, de la 8,20%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, la 8,21%, potrivit datelor BNR.
De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,31% de la 8,30% cât a fost în şedinţa precedentă.
Și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,42%.
La începutul anului, indicele era 3,02%, iar în martie, acesta era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la o valoare de 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ultima perioadă, indicele de referinţă şi-a reluat creşterea în octombrie, după anunţul BNR privind ridicarea dobânzii cheie la 6,25%, de la 5,5%, iar purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a explicat că atâta vreme cât crește inflația, nu se poate să nu crească și dobânzile bancare.
Creşterea indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, iar analiștii au atras atenția că tendința de creștere se va menține până la finalul anului. În acest context, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a acuzat băncile că „au sărit calul“ în ceea ce privește nivelul ROBOR.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.