Românii cu pensii mici, veste de senzație. Câți bani în plus pot lua acum de la stat

Stan Filon 21.08.2020, 11:41
Românii cu pensii mici, veste de senzație. Câți bani în plus pot lua acum de la stat

Vești bune pentru pensionarii cu pensii mici. Odată cu majorarea punctului de pensie, se majorează și pensia minimă garantată, de care pot  beneficia și pensionarii din sistemul public, cât și cei din sistemul militar.

Crește valoarea pensiei minime garantate

Potrivit ordonanței Guvernamentale oficializată în această săptămână, de luna viitoare se vor majora, cu 14%, atât punctul de pensie, cât și pensia minimă garantată.

De la 1 septembrie, nivelul pensiei minime va crește cu 14% și va ajunge la 800 de lei, de la 704 lei, cât este în prezent, potrivit ordonanței de urgență a Guvernului nr. 135/2020. Valoarea actuală a pensiei minime a fost stabilită la sfârșitul lui 2018, dar se aplică începând din septembrie 2019. Așadar, la fix un an de la anterioara creștere, pensia minimă se majorează din nou.

Crește valoarea pensiei minime garantate
Crește valoarea pensiei minime garantate

De la 1 septembrie, pensia minimă garantată se va calcula în funcție de salariul minim brut

Același act normativ (OUG 135/2020) stabilește, totodată, și majorarea punctului de pensie tot cu 14%, acesta urmând să ajungă, din 1 septembrie, la valoarea de 1.442 de lei.

După cum apare în OUG nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, beneficiază de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.

Veștile bune nu se opresc aici! Pensia minimă ar urma să se majoreaze și anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. De fapt, viitoarea lege a pensiilor, respectiv Legea 127/2019, stabilește un nou mod de calcul al pensiei minime.

În prezent, pensia minimă garantată are o valoare fixă, însă din 1 septembrie 2021, ea va avea un cuantum variabil, care se va situa între un minim și un maxim raportate la salariul minim brut, astfel încât nu toți cei ieșiți la pensie vor primi aceeași sumă de bani, ci o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat.

Urmăriți Impact.ro și pe