Românii cu centrale de apartament trebuie să se pregătească. De ce ar putea fi interzise

Iancu Andreea 05.11.2020, 12:24
Românii cu centrale de apartament trebuie să se pregătească. De ce ar putea fi interzise

În timp ce mulți cetățeni se confruntă cu problema apei calde și căldurii în marile orașe din România, alții se bucură de confortul centralei de apartament. Totuși, viitorul nu pare să sune bine pentru posesorii acestei tehnologii. O propunere lansată de un cercetător danez ar putea duce la interzicerea centralelor de apartament.

Centralele de apartament ar putea fi interzise

Românii s-ar putea lovi de o situație neplăcută în viitor. Deși majoritatea celor care sunt în căutare de locuințe aleg unele care au centrală de apartament, în curând acestea ar putea deveni doar un vis. Începând cu 2030, centralele de apartament ar putea fi interzise în urma unei propuneri care vizează reducerea procentului de carbon. Se pare că în întreaga Uniune Europeană, emisiile generate de încălzirea rezidențială ar putea fi reduse spectaculos dacă s-ar interzice montarea unor instalații de ardere a gazelor și petrolului.

Cercetătorul danez Brian vad Mathiesen este specialist în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg din Danemarca. Acesta a coordonat un proiect numit Heat Roadmap Europe, finanțat de UE, prin care se caută o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa. Potrivit cercetătorului, dacă Uniunea dorește să atingă ținta de neutralitate climatică în 2050, centralele pe gaz nu trebuie să mai fie acceptate. Termenul maxim până la care ar putea fi permise acestea ar fi anul 2030.

“Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuință, în fiecare stat membru? În multe țări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă. Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon.”, explică specialistul, conform economica.net.

Căldura și apa caldă ar putea fi o problemă pentru cei care au centrale de apartament pe gaz foto - Pexels
Căldura și apa caldă ar putea fi o problemă pentru cei care au centrale de apartament pe gaz
foto – Pexels

Ce soluții alternative ar putea înlocui centralele de apartament

Totuși, în lipsa centralelor de apartament, cetățenii Uniunii Europene trebuie să găsească alte surse de căldură. Același cercetător danez consideră că folosirea pompelor de căldură în combinație cu panourile fotovoltaice ar putea reprezenta viitorul.

De asemenea, Brian vad Mathiesen este de părere că fiecare stat în parte ar trebui să aducă în discuție această problemă. Soluțiile trebuie adaptate fiecărui mediu, în urma mai multor dezbateri.

Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența – și pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă.

Dar acest lucru nu ar trebui să fie decis de Comisie. Ar trebui să solicite statelor membre să decidă și să aibă o dezbatere la nivel național, astfel încât fiecare țară să poată veni cu propriul ei termen. Derularea Acordului de la Paris și evaluările cuprinzătoare obligatorii privind încălzirea și răcirea fac posibilă această dezbatere. Acestea sunt indicatori buni care pot crea o dezbatere cu scenarii și cuantificări concrete”, spune cercetătorul danez.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...