Cum se curăță centrala termică. Soluții eficiente pentru eliminarea depunerilor

Elena Avramescu 19.08.2020, 14:43
Cum se curăță centrala termică. Soluții eficiente pentru eliminarea depunerilor

Este esențial ca centrala termică de apartament să fie curățată în mod regulat, pentru a-i menține eficiența în mod corespunzător. Dacă nu crezi că poți face singur asta în condiții optime, poți apela cu încredere la o echipă de specialiști.

Cum se curăță centrala termică

Este recomandat ca centrala să fie curățată atunci când nu este pusă în folosință, deci cel mai probabil în decursul verii, pentru a fi pregătită temeinic pentru iarnă, când o să fie folosită în mod constant. Însă dacă centrala pare să nu funcționeze corect în timpul iernii, atunci poate să fie făcută lucrarea de mentenanță pe loc, neavând alternativă.

De cele mai multe ori, apa din instalațiile termice este foarte dură, astfel că centrala va avea depuneri de calcar. În plus, magnetita care provine de la caloriferele poate să se depună în sistem, dar și anumite forme de nămol, chiar dacă pare greu de crezut.

Cum se curăță centrala termică
Modul de curățare al unei centrale termice

Ca să poți curăța centrala, trebuie să începi prin a demonta câteva din compomentele sale, însă cu mare grijă și atenție. Curățarea chimică este cea mai recomandată pentru înlăturarea tuturor depunerilor și se face cu ajutorul unei pompe cu rezervor de acid. Rezervorul acestei pompe se umple cu un lichid special.

Soluții eficiente pentru eliminarea depunerilor

Schimbătorul principal, fiind o piesă mare din fața centralei, dar și cel secundar, aflat în spatele centralei, se vor scoate din instalație, numai după ce au fost golite complet de apă. Trebuie verificat foarte bine acest aspect. După aceea cele două furtunuri trebuie conectate la oricare orificiu al schimbătorului.

Urmează ca lichidul de curățare să circule din rezervorul pompei în schimbător, după care iar în rezervorul pompei. Este recomandat să folosești invertorul de sens al pompei pentru o curățare profundă, cu scopul de a schimba în mod regulat direcția de curgere a lichidului.

Tot acest proces poate să dureze între 1 și 2 ore iar în momentul în care lichidul de curățare își va schimba culoarea înseamnă că procesul este finalizat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...