Românii consumă cele mai puține fructe și legume. Motivul pentru care țara noastră este codașa Europei

Dumitrică Roxana 09.08.2022, 17:18
Românii consumă cele mai puține fructe și legume. Motivul pentru care țara noastră este codașa Europei

România ocupă ultima poziție din Uniunea Europeană la consumul de fructe și legume. Țara noastră a ajuns codașa continentului și are slabe șanse să mai urce în clasament.

Care este situaţia la nivel european

Unul din trei cetăţeni din UE a raportat  că nu consumă zilnic fructe şi legume şi doar 12% din populaţie a consumat cele cinci sau mai multe porţii recomandate pe zi, în România fiind cei mai puţini amatori de fructe şi legume, arată datele publicate  de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În medie, peste jumătate din populaţia UE (55%) a raportat că în  a consumat între una şi patru porţii de fructe şi legume pe zi, scrie Agerpres. În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat consum de cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi a fost raportat în Irlanda (33% din populaţie), Olanda (30%), Danemarca (23%) şi Franţa (20%).

La polul opus, în România doar 2% din populaţie mănâncă zilnic cel puţin cinci porţii de fructe şi legume, fiind urmată de Bulgaria şi Slovenia (ambele cu 5%) şi Austria (6%).

Cum speli corect fructele și legumele, fără să le clătești sub jet de apă

Consumul zilnic de fructe şi legume este mai ridicat în rândul femeilor decât al bărbaţilor: în medie, 58% dintre femei au raportat că au mâncat între una şi patru porţii de fructe şi legume pe zi, faţă de 51% în cazul bărbaţilor. Tendinţa este similară în cazul consumului de cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi: 15% în rândul femeilor faţă de 10% în cazul bărbaţilor.

 Preţul, principalul impediment

Gospodinele spun că n-au întâlnit niciodată o asemenea situație și pregătirile de iarnă au devenit un adevărat sport extrem. Unul care la final nu face altceva decât să diminueze serios coșul zilnic de cumpărături. Un coș din care românii au tăiat în ultima perioadă aproape tot ce se putea.

Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, însă fructele au devenit un lux într-o țară care vinde chiar și altora. Căpșunele n-au scăzut sub 10 lei, în timp ce cireșele au rămas adevărate regine. Prețul unui kilogram a plecat de la câteva sute de lei în primăvară. Merele, perele, caisele, prunele, fructe care se găsesc din abundență în România scot și ele din buzunar bani serioși, bani pe care oamenii preferă să-i redirecționeze către o hrană menită să asigure supraviețuirea.

Urmăriți Impact.ro și pe