Românii cinstesc astăzi, 16 august, jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Au fost uciși pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa lor

Elena Avramescu 16.08.2021, 13:14
Românii cinstesc astăzi, 16 august, jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Au fost uciși pentru că nu au vrut să renunţe la credinţa lor

Luni, 16 august, creștin-ortodoxii sărbătoresc jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni, cei care au fost uciși pentru că nu au acceptat, nici cu preţul vieţii, să renunţe la credinţa lor.

Jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni

Astfel că astăzi sunt prăznuiți domnitorul Constantin Voievod cu fiii săi, Constantin, Stefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache. Toți cei numiți nu au vrut, sub nicio formă, să se închine turcilor şi au jurat credinţă lui Dumnezeu. Ca pedeapsă pentru că a refuzat să se lepede de ortodoxism, la data de 15 august 1714, în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat, alături de cei patru fii ai săi.

Părintele vicar Ionuţ Ghibanu, de la Arhiepiscopia Târgoviştei, este de părere că Martirii Brâncoveni au dat o adevărată o pildă de tărie, de curaj şi de înţelepciune, ținând cont că în zilele noastre, astăzi, mulţi aleg să-şi trădeze credinţa, să atace Sfânta Biserică Ortodoxă strămoşească, dar şi pe slujitorii ei.

Jertfa Sfintilor Martiri Brancoveni
Pelerinaj crestini

Jertfa Brâncovenilor este un avertisment pentru toate generaţiile de români, căci, fără credinţă, viaţa aceasta nu are nici un sens. Credinţa trebuie să fie unica lentilă a vieţii noastre şi să fie autentică, nu doar să fie afişată în anumite momente, crezând că putem păcăli pe alţii, mai ales în interes electoral. Este cutremurător şi înfricoşător să iţi vezi fiii omorâţi pentru că nu renunţă la credinţa strămoşească.

Şi nu, nu pentru că nu a spus unde-i sunt bogăţiile, nu pentru mândrie, nu, pentru altceva Brâncovenii au ales să moară. Pentru credinţă, pentru că tatăl, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, dorea ceea ce-i mai bine pentru fiii săi, iar ei ştiau că poţi să ai totul, să câştigi lumea întreagă, dar, dacă nu ai credinţă eşti mort spiritual, ai fost înfrânt şi trăieşti degeaba, a declarat preotul Ionuţ Ghibanu.

Preotul mai susține că exemplul Brâncovenilor trebuie să trezească în noi fiorul credinţei, fiindcă doar „aşa vom birui totul, cu Dumnezeu înainte”.

La data de 10 august, un număr mare de preoţi, alături de peste 1.000 de tineri au pornit în pelerinaj cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, de la Catedrala eparhială până la Mănăstirea Stelea din Târgovişte. La un moment dat cu toţii au oprit pentru a se ruga în faţa statuii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, din centrul Târgoviştei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...