Preot român, despre slujbele care au salvat un sat din Grecia din flăcările mistuitoare: ”Dacă îl chemi pe Dumnezeu, te ajută!”. Cum se desfășoară procesiunile de chemare a ploii. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 12.08.2021, 17:39
Preot român, despre slujbele care au salvat un sat din Grecia din flăcările mistuitoare: ”Dacă îl chemi pe Dumnezeu, te ajută!”. Cum se desfășoară procesiunile de chemare a ploii. EXCLUSIV

”Minune dumnezeiască!”, au strigat preoții și credincioșii, după ce Mănăstirea Sfântului David a fost ocolită de incendiile de vegetație din Grecia, iar ploaia care s-a pornit, ca din senin, în urma unei procesiuni, a salvat din flăcări Biserica Sfântului Ioan Rusul. Preotul Mirea Virtejanu, care slujește în Parohia ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, ne-a vorbit, pentru impact.ro, despre aceste procesiuni de chemare a ploii, care au loc nu numai în Grecia, ci și în România, mai ales la sate, la vreme de secetă: ”S-au văzut minuni, dacă îl chemi pe Dumnezeu, rugăciunea ajută!”.

Sat din Grecia salvat din flăcări cu ajutorul slujbelor

Conform agenției elene „Ortodoxia”, Părintele Nikolaos, parohul bisericii Sfântului Ioan Rusul, din Grecia, a organizat săptămâna trecută o procesiune de chemare a ploii, cu moaștele Sfântului Ioan Rusul. La doar câteva ore distanță, în dimineața zilei de 7 august, în jurul orei 3.00, s-a pornit ca din senin o ploaie torențială, care a căzut timp de 20 de minute, reușind să salveze din calea flăcărilor locuințele și biserica din Prokopion, un sat din nordul insulei elene Evia. 

Părintele Nikolaos a povestit despre ploaia care a salvat localitatea din ghearele focului mistuitor, provocat de incendiile de vegetație din Grecia: „Sfântul Ioan este un Mare Sfânt! Aceasta este minunea care s-a săvârșit! Vestiți-o pretutindeni! De mai bine de o lună a fost secetă. Căutați pe site-urile de vreme toate prognozele care au fost făcute și vedeți dacă a fost anunțat cel mai mic nor sau chiar probabilitatea de ploaie și veți vedea că nu există nicăieri așa ceva. Și noi toți aici plângem cu lacrimi de înduioșare și de mulțumire pentru Cuviosul Ioan, acest Mare Sfânt al nostru. Asta am avut de spus. Suntem cutremurați!”, a declarat acesta, pentru televiziunea locală Star Kentrikis Elladas.

Sat din Grecia salvat din flacari cu ajutorul slujbelor
Procesiune de chemare a ploii în județul Suceava

Preotul Mirea Virtejanu, despre procesiunea de chemare a ploii: ”Dacă îl chemi pe Dumnezeu, rugăciunea ajută!”

Preotul Mirea Virtejanu, de la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, cel care de altfel se ocupă și de cazul celor 7 copii care trăiesc, într-o căsuță din Cartierul Rahova, ca-n Evul Mediu, ne-a vorbit despre minunile care se petrec în urma procesiunii de chemare a ploii: ”Când au fost secete mari și au fost mari probleme, s-a ieșit în procesiune cu lumea și cu Icoana făcătoare de minuni și a Maicii Domnului, de multe ori nici nu au apucat preoții și credincioșii să ajungă la mijlocul drumului că s-a și pornit ploaia.

Dar, trebuie să fim credincioși, să ai credință. Uitați, Mănăstirea Sf. David din Grecia a avut protecție divină, totul a ars în jur și de ea nu s-au apropiat flăcările. Dumnezeu face minuni în fiecare zi. Și la noi, la biserică, vedem minuni cu cei care sunt bolnavi sau nu au copii. Am făcut în Postul Paștelui sfânta Liturghie. După aceea, s-a spart o țeavă, s-a inundat totul, apa era de patru degete, covoarele pluteau, însă o picătură de apă nu s-a atins de lucrurile sfințite din biserică. Procesiunile se fac cu Sfânta Icoană, cu sfintele moaște. Înainte așa se făcea, ieșea toată comunitatea, aveau loc mai mult la țară, unde era secetă. S-au văzut minuni, dacă îl chemi pe Dumnezeu, dacă crezi în Dumnezeu, rugăciunea ajută!”. 

Procesiuni pentru venirea ploii au loc și în România

În urmă cu cinci ani, îngrijoraţi de seceta prelungită, la apelul Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, mii de suceveni au participat la procesiunea pentru ploaie cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, de la Suceava.

Iar în 2015, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Teofan, Arhiepiscop al Iașilor, le cerea preoților să adauge rugăciunile speciale pentru venirea ploii, prevăzute în Liturghier: ”Preoții și credincioșii sunt îndemnați a ieși, după această Sfântă Liturghie de duminică, într-o procesiune cu icoane și cu Sfinte Moaște și, în mijlocul câmpurilor, să se săvârșeasca Slujbă de sfințire a apei, unită cu rugăciuni înalțate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvântată pe pământ”, a declarat el, potrivit www.hotnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...