Românii care se vor pensiona cu 2 ani mai devreme. Klaus Iohannis a promulgat legea

Badea Violeta 27.05.2022, 15:54
Românii care se vor pensiona cu 2 ani mai devreme. Klaus Iohannis a promulgat legea

Veste excelentă pentru această categorie de români! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 27 mai, legea care vizează reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru anumite persoane din țara noastră. Cine sunt cei care se vor putea bucura de acest avantaj veți afla din rândurile următoare!

Persoanele care vor ieși mai devreme la pensie

Șeful statului a promulgat astăz, 27 mai, legea prin care se extind categoriile de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. Este vorba despre românii care au locuit cel puţin trei decenii în orașe afectate de poluare, precum şi pe o rază de opt km în jurul acestora.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”, potrivit legii.

Iata cat cresc pensiile, de fapt, dupa recalcularea din 2022
Romanii care ies mai devreme la pensie

Orașele la care face referire legea

Nu mai e niciun secret faptul că România ocupă un loc fruntaș în topul celor mai poluate țări din Europa. De altfel, țara noastră înregistrează cele mai multe victime ale poluării, potrivit un raport din anul 2020 al Agenţiei Europene de Mediu.

Conform cifrelor rezultate, unul din cinci decese are legătură directă cu aerul toxic pe care românii îl respiră. Acum, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege potrivit căreia persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în localități afectate de poluare vor putea ieși cu doi ani mai devreme la pensie. Iată care sunt aceste orașe:

– Baia Mare, Călăraşi, Copșa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele;

– Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan, Vaţa de Jos şi Rachitova (județul Hunedoara);

– localitățile 2 Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna (judeţul Alba);

– localitățile Victoria, Făgăraș, Halchiu şi Satu Nou (judeţul Braşov);

– localitățile Ciulniţa şi Slobozia (judeţul Ialomiţa);

– localitățile Brazi şi Ploiești (judeţul Prahova);

– localitățile Iacobeni şi Vatra Dornei (judeţul Suceava);

– localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti (judeţul Timiş);

– localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea);

– Tichileşti şi Chiţcani (judeţul Brăila);

– Işalniţa (judeţul Dolj);

– Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş (judeţul Harghita);

– Borşa (judeţul Maramureş);

– Tulcea (judeţul Tulcea).

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...