Românii care plătesc mai puțini bani pentru motorină. Au parte de reducere din partea statului

Ioana Bucur 16.12.2020, 13:27
Românii care plătesc mai puțini bani pentru motorină. Au parte de reducere din partea statului

Vești excelente pentru o categorie de români. S-a oficializat actul normativ ce prevede că vor plăti mai puțini bani pentru motorină, până la finalul anului 2023.

Ce categorie de români va plăti mai puțini bani pentru motorină. Reducerea promisă de stat, prelungită până la finalul anului 2023

Statul a decis care sunt românii care vor plăti mai puțini bani pentru motorină, în următorii trei ani. În vigoare de aproape cinci ani, ajutorul de stat pentru agricultori, ce a fost decis prin prevederile HG 1.174/2014, ar fi expirat la sfârșitul acestui an, dacă nu era prelungit. Marți, 16 decembrie 2020, HG nr. 1.084/2020, publicată în Monitorul Oficial, a stabilit ca ajutorul de stat pentru agricultori să fie acordat până la data de 31 decembrie 2023.

Schema de ajutor din Hotărârea de Guvern stabilește faptul că românii care practică agricultură, indiferent de forma de organizare – producători agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, persoane juridice, grupuri de producători etc – plătesc mai puțini bani pentru motorina consumată în timpul lucrărilor agricole, reducerea fiind o consecință a aplicării unei accize mai mici.

Care ar fi, de fapt, valoarea accizei pentru motorină, în cazul agricultorilor

„Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este (…) de 21 euro/ 1.000 litri”, scrie în HG 1.174/2014. Asta înseamnă că acciza pentru motorina utilizată în agricultură este de aproximativ 102 lei/ 1.000 de litri, scrie Avocat.net.

Codul Fiscal, în schimb, stabilește că acciza la motorină pentru anul în curs, în condiții normale, are o valoare de 1.518 lei per 1.000 de litri. În cazul n care nu vor apărea alte schimbări, valoarea aceasta s-ar putea aplica și în următorii doi ani.

Ce categorie de români va plăti mai puțini bani pentru motorină
Ce trebuie să facă agricultorii pentru a beneficia de ajutorul de la stat

Ce trebuie să faci pentru a plăti mai puțini bani pentru motorină

Potrivit sursei, ca să poată plăti mai puțini bani pentru motorină, conform HG 1.174/2014, agricultorii trebuie să depună, an de an, o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Din document nu trebuie să lipsească date cu privire la suprafețele de teren pe care le lucrează și/sau efectivele de animale, păsări, albine sau viermi de mătase pe care le dețin. Ajutorul primit de la stat se va acorda în funcție de valorile declarate în cererea depusă anual de agricultori.

Supraacciza aplicată combustibililor, eliminată de la 1 ianuarie 2020

Actul normativ aplicat de la 1 ianuarie 2020 a însemnat reducerea accizei la benzina cu plumb cu aproape 14%, cea la benzină fără plumb, cu aproape 17%, iar la cea pentru motorină cu aproximativ 18%.  Supracciza la carburanți fusese introdusă în România în anul 2017, etapizat, pe 15 septembrie și 1 octombrie. În fiecare dintre cele două etape, accizele au crescut cu 0,16 lei per litru de combustibil și ar fi adus la stat, în doi ani de aplicare, peste 5,8 miliarde de lei, scria Digi24.

„V-o spun sincer: chiar dacă mulți ne recomandă să nu facem lucrul ăsta, trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie și care se va vedea că, chiar dacă astăzi pare să producă bani, din punctul meu de vedere, poate reprezenta un stimul foarte bun dacă se renunță la supraacciză”, a declarat, la acea vreme, Ludovic Orban, unul dintre politicienii care a militat pentru eliminarea supraaccizei la carburanți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...