Românii care ies în luna iunie 2021 la pensie. Lista completă cu vârsta standard

Ioana Bucur 07.06.2021, 16:11
Românii care ies în luna iunie 2021 la pensie. Lista completă cu vârsta standard

Se pregătesc schimbări majore pentru viitorii pensionari. Până atunci, autoritățile au publicat lista cu românii care ies în luna iunie 2021 la pensie.

Românii care ies în luna iunie 2021 la pensie

Legea Pensiilor urmează să sufere modificări importante. Femeile din România vor avea o surpriză neplăcută, autoritățile pregătind creșterea vârstei de pensionare pentru ele. Se dorește ca, în viitorul apropiat, femeile și bărbații să iasă din activitate la aceeași vârstă. În prezent, vârsta de pensionare este de 63 de ani, la femei, și 65, la bărbați.

Conform listei complete cu vârsta standard, ce este în vigoare în acest moment, în luna iunie 2021 vor putea să iasă la pensie femeile născute în noiembrie 1959, la împlinirea vârstei de 61 de ani și șapte luni, dacă au un stagiu complet de 31 de ani și șapte luni. În luna iulie se pot retrage din activitate femeile născute în decembrie 1959.

O dată la trei luni se adaugă o lună la vârsta de pensionare, astfel că pragul de 63 de ani va fi atins abia în 2030, când vor ieși din activitate femeile născute în ianuarie 1967, cu un stagiu maxim de cotizare de 35 de ani.

Românii care ies în luna iunie 2021 la pensie
Lista completă cu vârsta standard de pensionare pentru femei

Explozie a numărului de pensionari până în 2030

Următorii zece ani vor aduce o explozie a numărului de pensionari în România. Ministrul Muncii a dezvăluit că în jur de 1,8 milioane de salariați se vor retrage din activitate, până în 2030. „Boom-ul” s-ar datora, explică Raluca Turcan, creșterii natalității la noi în țară din perioada 1966-1968.

„Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane de pensionari. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbuşească”, a spus Turcan, la Antena3.

Și premierul trăgea un semnal de alarmă, cu privire la viitorul sistemului de pensii. Florin Cîțu anunța că, dacă nu se vor lua măsuri, acesta ar putea intra ăn colaps în următorii 15 ani.

„În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu este doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii ca să fie sustenabil şi peste 10 -15 de ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani, colapsează”, a declarat Florin Cîţu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...