Pensii 2021. O nouă categorie de români ar putea ieşi mai repede la pensie. Se scad doi ani

Ana Anitoiu, Narcisa Tomulescu 23.05.2021, 10:46
Pensii 2021. O nouă categorie de români ar putea ieşi mai repede la pensie. Se scad doi ani

Pensii 2021. O nouă categorie de români ar putea ieşi mai repede la pensie. Este posibil ca vârsta standard pentru încheierea activității lor să fie redusă cu doi ani, în urma unei propuneri legislative ce a fost lansată de PSD. Iată la cine se referă modificarea.

Ce categorie de români ar putea ieşi mai repede la pensie

Potrivit propunerii legislative ce a fost lansată de PSD, vârsta de pensionare standard ar putea să scadă cu doi ani pentru acele persoane care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile poluate de Termocentrala Ișalnița și de Sucursala Electrocentrale Craiova.

Mai exact, această propunere legislativă prevede completarea alin (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 referitor la sistemul unitar de pensii publice. Acesta face referire la reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare pentru oamenii care locuiesc în zonele poluate din cauza extracției și prelucrării materialelor neferoase. Inițiativa PSD se referă la adăugarea pe listă a localităților afectate de activitatea de la Termocentrala Ișalnița și Sucursala Electrocentrale Craiova II.

Pensii 2021. O noua categorie de romani ar putea iesi mai repede la pensie. Se scad doi ani
Bancnote numarate de o persoana

Localitățile în care românii ar putea ieși la pensie mai repede

Dacă modificarea cerută de PSD va intra în vigoare, ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme locuitorii din: Almăj, Breasta, Craiova, Coțofenii din Față și Coțofenii din Dos, Cârcea, Ghercești, Goiești, Ișalnița, Mischii și Malu Mare.

”Să sperăm că proiectul va avea un parcurs cât mai rapid, astfel încât să intre cât mai curând în vigoare. Este o promisiune pe care le-am făcut-o oamenilor de aici și ne dorim ca ea să se materializeze cât mai repede!”, a transmis deputatul Eliza Peța-Ștefănescu.

De ce se cere, de fapt, reducerea vârstei de pensionare

Reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare pentru această categorie de români se cere din cauza poluării considerabile a aerului ce a început încă din anul 1977, când au fost puse în funcțiune primele cazane la SE Craiova II. În ultimii 30 de ani s-au ars cantități uriașe de cărbune, gaz natural și păcură. Oamenii din Craiova și zonele învecinate, pe o rază de 7-8 kilometri, au inhalat timp de zeci de ani aer cu un conținut ridicat de oxizi ai sulfului și azotului.

De-a lungul timpului, atât Sucursalele Electrocentrale Craiova II, cât și Termocentrala Ișalnița au contribuit din plin la poluare. Conform specialiștilor, ar exista și o cantitate mare de S02 evacuată pe coșuri până la punerea în funcțiune a instalațiilor de desulfurare. Concentrația este de nouă ori peste limita admisă.

”Sunt mulți oameni care au probleme grave de sănătate din pricina faptului că au trăit în acest mediu toxic ani la rând și au inhalat aerul poluat zeci de ani. Persoanele care au lucrat efectiv în cadrul centralelor termoelectrice au fost expuse în mod direct la noxele și pulberile cu efect nociv asupra organismului, lucru care le-a scăzut semnificativ speranța de viață.

Ca urmare, propunerea legislativă are în vedere modificarea și completarea alin (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul includerii printre beneficiarii reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile Craiova și Ișalnița din județul Dolj”, se arată în expunerea de motive.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...