Românii care i-au speriat pe polonezi. Cum au reușit să fure un milion de euro

Daniela Alexandru / 27.11.2020, 17:18
Românii care i-au speriat pe polonezi. Cum au reușit să fure un milion de euro

Cetățeni străini au fost păgubiți de mai mulți români, organizați într-un grup infracțional, care între 2013 și 2015 au desfășurat operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, spălare de bani și complicitate la frauda informatică. Prejudiciul adus de membrii rețelei depășește un milion de euro.

Infractorii aveau o rețea foarte bine organizată

Procurorii DIICOT și polițiștii din Gorj și Vâlcea au făcut, astăzi, mai multe percheziții la persoane suspectate de înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, spălare a banilor și complicitate la infracțiunea de fraudă informatică.

Anchetatorii spun că, între 2013 și 2015, mai mulți români din Gorj și Vâlcea s-au organizat într-un grup infracțional, organizat pe paliere și coordonat de liderii acestuia, care au păcălit cetățeni străini din mai multe țări europene.

Romanii care i-au speriat pe polonezi. Cum au reusit sa fure un milion de euro
Politisti

Cum era structurat grupul infracțional format din români

Grupul infracțional era structurat pe trei paliere. Primul palier era format din autorii care introduceau și modificau date informatice în vederea comiterii de fraude în mediul on-line, constând în postarea unor anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje agricole și de construcții. Urma prejudicierea persoanelor vătămate care erau convinse să vireze sume de bani în conturile deschise în străinătate.

Cel de-al doilea palier era format din alți infractori care determinau diferite persoane să deschidă în străinătate conturi bancare, iar cel de-al treilea palier era format din persoanele care au deschis conturile bancare în Polonia și în Romania și pe care le-au pus la dispoziția membrilor grupului persoane care ridicau o parte din sumele de bani transferate din străinătate urmate de predarea acestora către persoanele din rețeaua infracțională.

Câți oameni au fost păgubiți

Anchetatorii au descoperit că aproximativ 140 de oameni ar fi post păgubiți, prejudiciul estimat fiind de un milion de euro. 14 persoane au fost conduse la audieri, iar în urma perchezițiilor au fost confiscate sumele de 7.650 de euro, 1.250 de lire, 3.900 de lei, 33 de telefoane mobile, 4 laptop-uri, precum și mai multe carduri de memorie, cartele SIM, CD/DVD-uri și diverse înscrisuri cu valoare probatorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI