Indicele ROBOR la şase luni a înregistrat cel mai crescut nivel din ultimii nouă ani. Anunțul făcut de BNR

Mihnea Tălău 11.04.2022, 14:16
Indicele ROBOR la şase luni a înregistrat cel mai crescut nivel din ultimii nouă ani. Anunțul făcut de BNR

Conform datelor prezentate luni de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la şase luni a crescut şi a ajuns la 4,82%, de la 4,81%.  Cotaţia înregistrată vineri a atins cea mai mare valoare din ultimii nouă ani. Indicele ROBOR la şase luni este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Tendința este una de creștere

Tendință înregistrată în ultimele săptămâni, potrivit datelor BNR a început o dată cu declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la 4,70. La începutul lunii martie, indicele ROBOR la trei luni era cotat la 4,25%. El a început anul 2022 la o cotă de 3,02%, după ce la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR la 3 luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai a anului 2019.

Indicele ROBOR la 6 luni este utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, cu dobândă variabilă. Indicele ROBOR la 12 luni, pe de altă parte, reprezintă rata dobânzii la creditele în lei ale băncilor comerciale care împrumută de la alte bănci locale pentru 12 luni.

Românii cu credite în lei, afectați de ce se întâmplă cu ROBOR
Românii cu credite în lei, afectați de ce se întâmplă cu ROBOR

Dobânzi mai mari la credite

La începutul anului 2020, indicele ROBOR la trei luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%. Persoanele care au credite în lei trebuie să se aștepte la dobânzi mai mari, după aceste creșteri prin care BNR încearcă temperarea creșterii inflației.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, iar cei mai importanţi au legătură cu politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor este calculat trimestrial, exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...