Românii au început deja să primească adeverințele de vaccinare. Cum arată și la ce folosesc

Ana Anitoiu 27.12.2020, 15:43
Românii au început deja să primească adeverințele de vaccinare. Cum arată și la ce folosesc

Românii au început deja să primească adeverințele de vaccinare împotriva noului coronavirus, după ce campania de imunizare anti-COVID-19 a început, duminică, 27 decembrie 2020, în țară, la fel ca și în alte state din Uniunea Europeană. Iată cum arată aceste documente și la ce se folosesc.

Cum arată adeverințele de vaccinare anti-COVID-19

Adeverințele de vaccinare împotriva noului coronavirus vor cuprinde mai multe informații. Potrivit informațiilor furnizate de Guvern, acestea sunt: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), precum și semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

„Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital”, a explicat, săptămâna trecută, medicul militar Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

La ce se folosesc adeverințele de vaccinare anti-COVID-19

Adeverințele de vaccinare anti-COVID-19 sunt puse la dispoziția persoanelor vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie, ca să-i permită acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare – adică între momentul în care a primit doză inițială și rapel.

De asemenea, adeverințele de vaccinare împotriva noului coronavirus se mai folosesc pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului COVID-19 ce a fost administrat. În plus, potrivit oficialilor, vaccinarea este gratuită, voluntară, adicp neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu se eliberează cu scopul de a condiționa sau restricționa apoi drepturile persoanelor vaccinate.

Romanii au inceput deja sa primeasca adeverintele de vaccinare. Cum arata si la ce folosesc
Adeverinta de vaccinare impotriva noului coronavirus

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început, în România. Ce a declarat prima persoană imunizată

Prima persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19, în România, este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”. Ea a făcut parte din echipa medicală care, la data de 27 februarie, a preluat primul pacient confirmat cu virusul SARS-CoV-2 în România.

”Cred că a fost cea mai mare emoţie pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această ţară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur şi simplu am spus da şi am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, a spus Mihaela Anghel.

Cum se face vaccinarea anti-COVID-19, în România

Potrivit Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, imunizarea se va face în etape, respectându-se grupele populaționale. Vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, pentru prima etapă. Pentru etapele II și III, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, precum și prin centre drive-through.

Persoanele care se află în evidență cu boli cronice, indiferent de vârsta lor, au prioritare în vederea vaccinării împotriva noului coronavirus. Pentru acestea, se iau în considerare indicațiile și contraindicațiile vaccinurilor folosite. În plus, o persoană care a fost infectată cu noul coronavirus poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când îndeplinește criteriile legate de prioritizare.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...