Românii, asaltați de scumpiri. Prețurile la alimentele de bază vor exploda din toamnă. Cât vor ajunge să coste uleiul, carnea și lactatele

Ana Anitoiu 30.08.2022, 16:21
Românii, asaltați de scumpiri. Prețurile la alimentele de bază vor exploda din toamnă. Cât vor ajunge să coste uleiul, carnea și lactatele

Prețurile la alimentele de bază vor exploda din toamnă, după ce milioane de hectare de cereale au fost distruse de cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani, așa cum a catalogat-o Comisia Europeană. Fermierii au estimat până la cât vor ajunge prețurile la ulei, carne și lactate.

Ce prețuri vor ajunge să aibă alimentele de bază

Laptele, carnea şi ouăle au ajuns să fie la fel de scumpe precum fructele de mare, în contextul celor mai mari scumpiri înregistrate de la începutul anilor 2000. Fermierii sunt de părere că situația se va agrava și au estimat până la cât vor ajunge prețurile la alimentele de bază.

Mai exact, fermierii se așteaptă ca la final de an agricol, carnea de porc și produsele lactate să coste cu 30% mai mult, iar ouăle cu 20% mai mult, în contextul în care, de la începutul acestui an, prețurile au crescut în mod constant.

„Sunt mai multe motive: combustibilul, energia, gazul, forța de muncă și hrana pentru animale. Dacă un crescător cumpăra înainte cu 80 de bani kg de porumb sau grâu, anul ăsta prețul este dublu”, a spus un fermier.

Romanii, asaltati de scumpiri. Preturile la alimentele de baza vor exploda din toamna
Preturile la alimentele de baza vor continua sa creasca

Cu cât se va scumpi uleiul

De asemenea, uleiul se va scumpi. Un fermier este de părere că începând din luna noiembrie, Floarea-soarelui va ajunge la același nivel la care s-a aflat la începutul lunii martie, adică la aproximativ 4.000 de lei pe tonă.

„La momentul acesta este 2.700. Atunci vom avea scumpiri pe raft drastic, cel puţin 20 – 30% la sută la ulei”, a spus fermierul.

Prețurile alimentelor au crescut cu aproape 15% în ultimul an. Pe primul loc în clasamentul scumpirilor se află uleiul, ce este urmat de cartofi, făină, mălai, pâine, brânză și carne.

În prezent, un kilogram de ceafă de porc costă 32 de lei. Astfel, după scumpirea cu 30%, prețul va ajunge la 41 de lei. Momentan, 10 ouă costă 12 lei la raft. Prin urmare, în urma unei scumpiri de 20%, prețul va fi de 14 lei. În urma unei scumpiri de 30%, prețul laptelui ar urca de la 9 la 11 lei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...