România vrea să ceară un împrumut de patru miliarde de euro de la BEI. Pentru ce vor fi folosiți banii

Beatrice Dumitru 21.09.2022, 22:51
România vrea să ceară un împrumut de patru miliarde de euro de la BEI. Pentru ce vor fi folosiți banii

Guvernul a precizat că a aprobat un memorandum pentru a cere un împrumut în valoare de patru miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Este vorba despre un acord de principiu privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile.

Ce va face România cu banii

O sinteză realizată de Banca Centrală Europeană în luna iulie arăta că România se împrumută la cele mai mari dobânzi de pe piețele externe, depășind Ungaria și Polonia și chiar de patru ori mai mari decât țările din zona euro.

Acum, Executivul vrea să solicite Băncii Europene de Investiţii (BEI) un împrumut de patru miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea parţială a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

România vrea să ceară un împrumut de patru miliarde de euro de la BEI. Pentru ce vor fi folosiți banii
PNRR include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă.

Prin Memorandum, se stabileşte acordul de principiu al Guvernului privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), conform legislaţiei privind datoria publică, în vederea acoperirii parţiale a finanţării publice naţionale necesare implementării unor reforme şi/sau investiţii cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea sprijinului financiar necesar solicitat BEI este de aproximativ 4 miliarde Euro pentru o serie de investiţii din sectoarele transporturi (rutier, feroviar, metrou) şi sănătate, incluse în PNRR„, menţionează Executivul, potrivit Adevărul.

Ce include PNRR-ul României

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiții și de reformă, grupate în cadrul a 15 componente tematice. Acesta se ridică la 29,2 miliarde euro sub formă de granturi și împrumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde euro) au fost deja plătite Bucureștiului cu titlu de prefinanțare.

Pe 15 septembrie, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen anunța că prima cerere de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență a fost aprobată de Bruxelles. Astfel vor veni 2,6 miliarde de euro ca prima plată în cadrul NextGenerationEU.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...