România va fi evaluată de o nouă comisie pentru aderarea la Schengen. Și olandezii au trimis membri

Beatrice Dumitru 16.11.2022, 19:12
România va fi evaluată de o nouă comisie pentru aderarea la Schengen. Și olandezii au trimis membri

România se chinuie din 2011 să intre în spațiul Schengen, dar Olanda este singura țară care se mai opune aderării țării noastre. În acest sens, o echipă de experți formată din reprezentanți ai Comisiei Europene și ai unor state membre, printre care și Olanda, vor face o nouă vizită de evaluare în România.

Nouă misiune de evaluare pentru Schengen în România

După reuniunea Comisarilor pe tema extinderii spațiului Schengen, Comisia Europeană este de acord că România e pregătită să intre în spațiul Schengen. „Bulgaria, România și Croația au dat dovezi că pot să gestioneze, au personal extrem de bine instruit și angajat și tehnologie”, a spus comisarul pentru afaceri Interne al UE.

În urmă cu aproape o lună, parlamentarii olandezii au votat o rezoluție care stipulează că Olanda ar trebui să se opună aderării României la spațiul Schengen. Pentru că sunt așteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, o echipă de experți va efectua o nouă vizită de evaluare în România până la finalul acestei săptămâni, complementară celei din 9-11 octombrie 2022.

România va fi evaluată de o nouă comisie pentru aderarea la Schengen. Și olandezii au trimis membri
România încearcă din 2011 să intre în spațiul Schengen.

Vizita în România, menționată de către comisarul european Ylva Johannson în cadrul conferinței de presă susținute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spațiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritățile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a precizat Guvernul României.

Ce scop are noua vizită

Guvernul a mai subliniat că noua vizită are un caracter voluntar, similar celei din octombrie și are scopul de a contribui la consolidarea argumentației privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen.

Potrivit unor surse din Parlamentul European, evaluarea din prezent s-ar concentra pe sistemul de informații Schengen (SIS), la care România a aderat în 2018.

Pe 18 octombrie, Parlamentul European a votat rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. O decizie finală cu privire la acest lucru va fi luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia. Dintre statele UE doar Bulgaria, Croația, Cipru și România nu fac parte din spațiul de liberă circulație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...