România va afla dacă intră în Schengen în decembrie. Care este condiția. Rareș Bogdan: „Nu ne obligați să jucăm dur”

Beatrice Dumitru 05.10.2022, 21:07
România va afla dacă intră în Schengen în decembrie. Care este condiția. Rareș Bogdan: „Nu ne obligați să jucăm dur”

România se chinuie din 2011 să intre în spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, format din toate țările UE, cu excepția Bulgariei, României, Croației, Ciprului și Irlandei. Acum, președinția Cehiei a Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

România, mai aproape de Schengen

În 2011, aderarea României la spațiul Schengen a fost blocată de guvernele Olandei și Finlandei, iar aderarea la zona de călătorie fără pașapoarte necesită unanimitate.

Acum, președinția Cehiei la Consiliul Uniunii Europene depune eforturi pentru adoptarea în luna decembrie a deciziei Consiliului UE privind aderarea României la spațiul Schengen, dar și a Bulgariei și Croației. Astfel, Guvernele UE vor vota dacă sunt de acord cu aderarea acestoir țări, după mai bine de zece ani de întârziere, notează Euractiv.

România va afla dacă intră în Schengen în decembrie. Care este condiția pentru ca acest lucru să se întâmple
Romînia aderă din 2011 la spațiul Schengen.

Președinția cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei și României să facă parte pe deplin din spațiul Schengen. În acest sens, ne angajăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuție de fond privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria și România”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

„11 ani, niciun progres”

Ministrul ceh a precizat că președinția cehă a UE a facilitat vizitele experților Comisiei Europene în Bulgaria și România săptămâna viitoare, care vor verifica punerea în aplicare a elementelor fundamentale ale Schengen, care sunt esențiale.

O majoritate clară a deputaților europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două țări și va vota o rezoluție pe această temă în sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătite pentru Schengen, dar încă așteaptă undă verde a Consiliului din 2011. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Rareș Bogdan a amenințat în Parlamentul European

Europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut aderarea României la Schengen și a spus că țara noastră trebuie tratată la fel ca celelalte state membre UE. De asemenea, acesta a afirmat că „de 11 ani, două țări europene pe care românii le tratează cu respect îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen”.

Rareș Bogdan a avertizat aceste două state să nu oblige România „să joace dur” și a vorbit despre provocarea unei crize alimentare prin blocarea la graniță a cerealelor în lipsa unei soluții pozitive pentru România.

Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur. Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum”, a spus Rareș Bogdan în discursul susținut în plenul Parlamentului European în timpul dezbaterii rezoluției privind aderarea României la Schengen, potriviti unei înregistrări de pe pagina de Facebook.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Maccron au anunțat că susțin aderarea României în spațiul Schengen, deaorece îndeplinește toate criteriile tehnice.

În iulie 2021, Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri, raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen în care a susținut, din nou, că România și Bulgaria trebuie integrate cu drepturi depline în spațiul Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...