România urmează să ia energie de la arabi. Colaborarea neașteptată dintre Hidroelectrica și Emirate. „Sunt demarate discuțiile la nivel tehnic”

Mihnea Tălău 14.01.2023, 23:06
România urmează să ia energie de la arabi. Colaborarea neașteptată dintre Hidroelectrica și Emirate. „Sunt demarate discuțiile la nivel tehnic”

România va colabora cu Emiratele Arabe Unite pentru producţia de energie regenerabilă. Ministrul Energiei Virgil Popescu a discutat cu omologul său arab pentru un parteneriat care vizează colaborarea între Hidroelectrica și compania Masdar. România cere să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance.

Proiect comun pentru producţia de energie regenerabilă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că Hidroelectrica și Compania Masdar din Emiratele Arabe Unite vor colabora pentru producţia de energie regenerabilă, fiind deja demarate discuţiile la nivel tehnic, iar cei de la Taqa sunt interesaţi de dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei.

„În cadrul vizitei de lucru în Emiratele Arabe Unite, unde se desfăşoară cea de-a XIII-a sesiune a Adunării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), am avut astăzi o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei şi Infrastructurii E.S. Suhail Mohamed Al Mazrouei. Am discutat despre acţiunile comune în domeniul energiei, puncte de interes comune fiind operaţionalizarea unor noi rute de transport gaze naturale din zona Golfului, GNL, producţia de energie regenerabilă, dezvoltarea de tehnologii energetice sigure şi durabile, pentru sporirea eficienţei energetice şi a utilizării hidrogenului în mixul energetic.

Totodată, am discutat despre planurile de investiţii ale companiile emirateze pe care le vor face în ţara noastră. De exemplu, compania Masdar în parteneriat cu Hidroelectrica vor colabora pentru producţia de energie regenerabilă, fiind deja demarate discuţiile la nivel tehnic. De asemenea, cei de la compania TAQA sunt interesaţi de dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Cine sunt românii care nu ar mai plăti nimic la curent
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Conform sursei citate, consolidarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Emiratele Arabe Unite, în mod special în domeniul energiei, reprezintă o prioritate pentru ambele ministere de resort din cele două ţări.

România  solicită să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance

Totodată, sâmbătă, Popescu a solicitat în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a XIII-a sesiuni a Adunării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă ca România să fie admisă ca membru în Global Offshore Wind Alliance (GOWA).

Ministrul susține că România dorește să lucreze împreună cu restul statelor membre pentru „a stimula ambițiile naționale, regionale și globale pentru a elimina barierele din calea implementării energiei eoliene offshore pe pieţele noi şi existente”.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...